Ако Русия спре газа, България ще губи по 400 млн. лева месечно

28438
Ако Русия спре газа, България ще губи по 400 млн. лева месечно

Ако Русия спре доставките на газ за Европа, България ще губи всеки месец по 400 млн. лева. Това заяви вицепремиерът, отговарящ за икономическата политика Екатерина Захариева на среща с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той увери Захариева, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата

В Русия: Шеврон иска дял в газопреносната мрежа на Украйна

Американският енергиен гигант Шеврон се интересува от закупуването на дял в украинската газопроводна мрежа, която страната отваря за ...

В светлината на енергийната сигурност на България Захариева изтъкна изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети. Отделно вицепремиерът потвърди, че България временно спира дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура за „Южен поток”. Това са преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Йотингер приветства решението за „Южен поток” и заяви, че  и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.  Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против „Южен поток“, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

Освен това Гюнтер Йотингер заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор Енергетика. Вицепремиер Захариева подчерта необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи. Двете страни се обединиха около мнението, че цялостният анализ  на целия сектор, направен от експерти на ЕК  и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизиране на сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика