Енергийният борд се одобри и от синдикатите

21147
Енергийният борд се одобри и от синдикатите

Енергийният борд ще бъде гаранция за прозрачно взимане на решения в сектора. В момента се работи активно за структурирането на борда, който трябва дазапочне работа във възможно най-кратки срокове. Това каза на среща с представители на КТ „Подкрепа“ и КНСБ вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. На нея присъства и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

По време на разговорите бяха обсъдени проблемите в сектор „Енергетика“, кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от АМ „Хемус“ и състоянието на „Напоителни системи“.

"Напоителни системи": Язовирите могат да поемат нова вълна от валежи

Към момента във всички язовири и съоръжения на "Напоителни системи" няма проблеми, свързани с валежите и свободните обеми са около 30...

Представителите на синдикатите изразиха своята тревога, че състоянието на сектор "Енергетика" е тревожно – нещо, за което те са предупреждавали без успех от дълго време насам. По думите на Екатерина Захариева основната задача на енергийния борд е именно да намери и предложи решения за стабилизиране на сектора при пълна прозрачност и с участието на всички заинтересовани страни.

„Бордът трябва да предприеме първите неотложни стъпки, с които да спасим сектора“, подчерта министър Захариева и допълни, че всеки месец НЕК губи по 50 млн. лв.

Една от задачите на енергийния борд е да подготви промени в Закона за енергетиката, които да позволят ДКЕВР да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийния и водния сектор.

Синдикатите подкрепиха създаването на енергийния борд като важна стъпка за стабилизиране на сектора и също посочиха нуждата от прозрачност.

КНСБ с нови искания въпреки обещаното от кабинета

Синдикатите имат нови искания, въпреки обещаното от кабинета в социалната сфера. Те настояват за повече пари за безработни, пенсионери ...

От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма „Автомагистрали Черно море“, която строи участък от АМ „Хемус“, но заради липсата на ритмично заплащане има напрежение сред работниците.

Над 19 млн.лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към „Напоителни системи“ , което е причина за социално напрежение. Синдикатите алармираха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика