AES разбърка нещата: ЕК не са ни питали за договора ни за "Марица Изток 1"

6949
AES разбърка нещата: ЕК не са ни питали за договора ни за "Марица Изток 1"

Инвеститорът в ТЕЦ "Марица Изток 1" - AES, не е получавал запитване от Европейската комисия относно договора, който е сключила американската централа за приватизация на предприятието. Това стана ясно по време на работна закуска за журналисти с представители на AES.

От AES уточниха, че според тяхното виждане договорът им е перфектен и е в съзвучие с всички международни стандарти.

Енергийното министерство: ЕК искаше повече данни за американските централи

В Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия е образувано производство относно предполагаема държавна помощ под формата на...

Запитването дали приватизационните договори за "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" не представляват нерегламентирана държавна помощ беше изпратено от КЕВР още по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава председател на КЕВР беше бившият финансов директор на ТЕЦ "Марица Изток 2" Боян Боев. Информацията за изпратеното запитване стана ясна още на 25 юни миналата година. Оттогава развитие по въпроса няма.

В началото на миналата седмица, на нарочна пресконференция на БСП бившият червен депутат Явор Куюмджиев обяви, че КЕВР крие писмо от ЕК, което доказвало, че договорите за "Марици"-те са нерегламентирана държавна помощ. Отговорът от енергийното министерство не закъсня - такова нещо няма, с последното си засега писмо Брюксел искаше повече данни по запитването от времето на Боев.

Actualno.com също изпрати запитване до дирекция "Държавна помощ" на Европейската комисия - дали е имало такова писмо и какво е съдържало. От дирекцията ни отговориха, че не могат да разкриват и коментират информация, която не е обявена вече публично. Информацията е препратена до пресцентъра на ЕК, но все още отговор няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика