5% от приходите на производителите на ток ще отиват във Фонд "Сигурност"

7543
5% от приходите на производителите на ток ще отиват във Фонд "Сигурност"
Снимка: Getty Images / Guliver

Народното събрание (НС) създаде Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за енергетиката, предаде "Фокус".

Фондът ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му. Компенсирането на недостига на обществения доставчик за покриване на разходите със средства от фонда се извършва ежемесечно.

КЕВР все още няма право да санкционира производители на ток, призна Иванов

По сегашното законодателство КЕВР няма никакво право да санкционира производител на ток, който нарушава правилата. Това заяви председат...

Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5% от ежемесечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС. Парите и операциите на фонда се включват в консолидираната фискална програма, като средства и операции на други икономически обособени лица и не са част от държавния бюджет.

Фондът ще се ръководи от управителен съвет в 7-членен състав като министърът на енергетиката ще назначава председател на управителния му съвет и ще утвърждава правила за представителство в управителния съвет. Членове на управителния съвет на фонда ще са по двама представители на Министерство на енергетиката и Министерството на финансите, един представител на Министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия.

Средствата по фонда ще се разходват за издръжка, свързана с осъществяване на дейността и за компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му по чл. 93а, определени с решение на комисията, включително за минал регулаторен период.

ДПС предложиха производителите на електрическа енергия да правят вноски във Фонд „Сигурност” в съответствие с вида източник, който използват и инсталираната мощност на енергийните им обекти, което в последствие оттеглиха.

Депутатите промениха на първо четене Закона за енергетиката, ще има Фонд "Сигурност"

На днешното си извънредно заседание депутатите приеха промени в Закона за енергетиката. Със 107 гласа „за“ народните предст...

Припомняме, че на 14 юли депутатите приеха допълнение в Закона за енергетиката, с които се създава Фонд "Сигурност на електроенергийната система. Идеята за създаването му принадлежи на депутати от ГЕРБ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика