Депутатите промениха на първо четене Закона за енергетиката, ще има Фонд "Сигурност"

8097
Депутатите промениха на първо четене Закона за енергетиката, ще има Фонд "Сигурност"
Снимка: БГНЕС

На днешното си извънредно заседание депутатите приеха промени в Закона за енергетиката. Със 107 гласа „за“ народните представители одобриха проектозакона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Делян Добрев, Валентин Николов от ГЕРБ и група народни представители. 33 депутати бяха против, а 10 се въздържаха.

Законопроектите за изменение и допълнение на Закона за енергетиката са два – на ГЕРБ и на Реформаторския блок. На ниво комисия и двата бяха подкрепени.

В началото на април КЕВР трябва да има нов състав

Парламентарната комисия по енергетика утвърди процедурните правила за избор на председател и членове на Комисията по енергийно и водно ...

Днес беше приет и законопроекта за допълнение за Закона за енергетиката, внесен от Димитър Танев, Мартин Димитров и Найден Зеленогорски от РБ. За него 131 народни представители гласуваха „за“.

Какво гласят законопроектите – този на ГЕРБ предвижда създаване на Фонд „Сигурност на електроенергийната система”, с който да се осигури финансовата стабилност на енергетиката ни. Той ще се пълни с налог от 5% от производителите на електрическа енергия, а вноските се правят до 15-то число на месеца, следващ отчетния месец, в който производителят подава точна информация за произведената електроенергия. Променят се и часовете, които фотоволтаиците ползват за производство на ток – за да не може да се завишава нормата на възвръщаемост от ВЕИ-тата т.е. да не излиза така, че те работят дори през нощта.

В законопроекта на Реформаторите се иска създаване на наредба, с която да се оповестяват публично разходите на търговските дружества в енергетиката с 50% държавно или общински участие.

По време на дебатите и от Патриотичния фронт, и от АБВ заявиха, че подкрепят по принцип законопроекта. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов посочи, че следва да се обърне повече внимание на обществените поръчки. Кучето скача според тоягата, тоягата се върти и кучето ще скача, каза Симеонов, който уточни, че ще предложат промени в детайлите между първо и второ четене.

И на второ четене - по-високи глоби за ЕРП-тата в Закона за енергетиката

След удължаване на днешното пленарно заседание, Народното събрание прие и на второ четене промените в Закона за енергетиката. Днес бях...

Беше повдигнат и въпроса защо ЕРП-тата да не внасят средства във Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Ще се признаят ли и разходите към фонда за разход, който да трябва да бъде включен в цената на тока, попитаха още в пленарна зала. От своя страна Михаил Миков заяви, че с новия фонд се пренасочвали пари през НЕК към ВЕИ-тата. Започнаха вече да се вдигат признатите от КЕВР разходи, а така се точат пари, добави лидерът на БСП, който е сигурен, че ще се натоварят държавните мощности, за да ги декапитализира в полза на частните мощности и ЕРП-тата най-вече. Стигна се и до определения от страна на Миков към Александър Ненков, че е „депутат-папагал”, защото Ненков му напомни по чие време бяха приети законовите условия, даващи изгода да се инвестира във ВЕИ сектора.

"Парламентарната група на БСП няма да подкрепи законопроекта на ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката", обяви Миков.

Когато говорим за това кой загробва НЕК и кой го спасява, трябва да си припомним намалението на електрическата енергия с 5% миналата година, припомни и министърът на енергетиката Теменужка Петкова при дебатите по Закона за енергетиката на първо четене.

Радан Кънев от Реформаторския блок заяви, че ще гласува против промените в Закона за енергетиката, като обоснова решението си с бързината, с която са предприети измененията без дебат и предварително обсъждане. Той заяви, че е оротив да се купува електроенергоята от ВЕИ-централите на цена за излишък, като според него е грешно да се налага административно по-ниска цена. Кънев защитава идеята излишъкът да се продава на свободния пазар.

Вносителят Делян Добрев защити бързината, с която се предприемат промените с едномесечния срок, който Народното събрание има, за да ги представи. Мерките, които предлагаме в Закона за енергетиката, дават възможност на регулатора да приложи различни ценови модели...Едномесечният срок за модела на ценообразуване е достатъчен", каза той. По думите му ЕСО в момента няма да плаща 5%, защото не е производител на електроенергия. Възможне обаче да се разшири базата му на дейност, смята Добрев.

"От всичко, което чухме, включително и опозицията, не виждам нещо, което не може да се коригира между първо и второ четене. Искам да обърна внимание как се стигна до днешните предложения за промени в Закона за енергетиката. Това стана с дадената възможност КЕВР да отложи с месец въвеждането на ценовия модел”, посочи депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика