Какво притежава Делян Пеевски според списъка на КЗК

108301
Какво притежава Делян Пеевски според списъка на КЗК
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши  придобиването на до 50% от капитала на веригата за техника и електроника „Техномаркет България“ АД и дъщерните му дружества от страна на „НСН Инвестмънт“ ООД. В последното депутатът от ДПС Делян Пеевски притежава 90% от акциите, а майка му Ирена Кръстева – 10%. Това става ясно от решение на Комисията по Закона за защита на конкуренцията.

От решението на КЗК става ясно, че продавач на 50-те процента от акциите на веригата е „Е.Миролио“ ЕАД на Едоардо Миролио. Поставено е незабавно изпълнение на решението за придобиване.

Кънев: Фактическият шеф на ДПС е Пеевски

Фактическият шеф на ДПС е Пеевски. Това мнение изказа в ефира на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан ...

Капиталът на "Техномаркет“ АД е в размер на 11 278 000 лв., което означава, че дружеството на Пеевски ще придобие  акции с номинална стойност за 5,4 млн. лв. Цената на сделката не се обявява.

Акционери в "Техномаркет“ АД освен „Е. Миролио“ са Domtech Holding AG („Домтех Холдинг“) с 15,15%, Николай Иванов Китов с 12,2%, Евгений Борисов Гълъбов с 11,15% и Ангел Василев Велев с 11,5%. След приключване на сделката те ще запасят акциите си.

От решението на КЗК става ясно какво притежава „НСН Инвестмънт“ на Пеевски:

“Табако Инвестмънт“ ЕООД - 100 % от капитала на дружеството (без дейност); "Комсо Табако“ ЕООД - 100 % от капитала на дружеството (без дейност) и "Десентиа България“ ЕООД - 100% от капитала на дружеството (търговия/дистрибуция на едро с филтри и опаковки за тютюневи изделия).

Делян Пеевски и Ирена Кръстева притежават контролни участия в следните дружества в България:

Е какво му е толкова на Пеевски

ДаЛ съм едиколко си милиона на учителите, едиколко си на полицаите, на военните, за "Северната тангента" положиХМЕ толкова усилия, че д...

"Балканска Медийна Компания“ АД - Ирена Кръстева -50%, и Делян Пеевски – 50%.

От своя страна "Балканска Медийна Компания“ АД е едноличен собственик на "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД. Последната пък еднолично притежава „Монитор“ ЕООД (издаване на в. „Монитор“), „Телеграф“ ЕООД (издаване на в. „Телеграф“), „Експрес БГ“ ЕАД (транспортни услуги),„Пресмаркет“ ЕООД (търговия с печатни произведения), „Компакт – Меридиан“ ЕООД и „Политика днес“ ЕООД, еднолично контролира "Компакт Меридиан“ ЕООД, (издаване на в. „Меридиан Мач“), „Политика Днес“ ЕООД, (издаване на в. „Политика“); както и 50% от капитала на „Издателска къща Борба“ АД (издаване на в. "Борба").

“Балканска Медийна Компания“ АД е още едноличен собственик на капитала на „Престрафик“ ЕООД (товарен автомобилен транспорт на тиражите на вестници, печатни издания), „Пресмаркет 1“ ЕООД (без дейност), „Балра“ ЕООД (без дейност), „СИ ДИ Дивелопмънтс 1“ ЕАД (отдаване на имоти под наем), „ДАМ“ ЕООД (предоставяне на услуги), „Био Уотър Инвестмънт“ ООД (капиталът е разпределен между Ирена Кръстева – 50 %, и Делян Пеевски – 50 %) и „Био Уотър“ ООД (капиталът е разпределен между Ирена Кръстева – 50 %, и Делян Пеевски – 50 %).

В списъка на КЗК липсват няколко скорошни придобивания от страна на "НСН Инвестмънт" от миналата година. Такава липса е придобиването на сградата на "Би Ти Ви Медиа Груп" и активите на завода за торове "Химко" - Враца. 2015 беше и годината, в която беше обявено участието на Пеевски в "Булгартабак холдинг", където вече официално контролира 5% от капитала.

От своя страна "Техномаркет България“ АД е едноличен собственик на „ХЦ България“ ЕООД, „Техномаркет Ритейл“ ЕООД, „Балкан Софт“ ЕООД, „К енд К Сервиз“ ЕООД и „К енд К Електроникс“ ЕАД и 50% от „Биз Еър“ ООД (другите 50% се държат от „Алфа Финанс Холдинг“ АД). Търговската верига "Техномаркет" е с приблизително 60 наети търговски обекти в областни и по-малки градове по цялата територия на страната, където развива основната си търговска дейност чрез големи и по-малки търговски обекти. Дружеството работи както с български партньори, така и с повече от 200 доставчици от България, ЕС, Япония, Корея, Турция, Китай, които поемат по-голяма част от обема доставки.

Пеевски придобива 100% от капитала на 4 чуждестранни компании

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е придобил целия капитал на четири чуждестранни компании. Това се разбира от качените днес (с месец закъ...

Окончателното прехвърляне на акциите е поставено в зависимост от изпълнението на две кумулативни условия: Получаване на разрешение по отношение на нотифицираната сделка от КЗК и отмяна (освобождаване) на запора върху акциите в „Техномаркет България“ АД, наложен от Софийски градски съд по искане на „Корпоративна търговска банка“ АД

"Техномаркет България” АД и дружествата от групата му, са активни на пазарите на търговия на дребно с битови електроуреди и на търговия/доставка на едро на същите, но също така и предоставяне на спомагателни услуги. Тези пазари не са свързани с пазарите, на които са активни „НСН Инвестмънт“, дъщерните му дружества (търговия/дистрибуция на едро с филтри и опаковки за тютюневи изделия) и свързаните чрез съдружниците в „НСН Инвестмънт“ дружества печатни произведения, предоставяне на транспортни услуги. Няма пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, отчитат от Комисията за защита на конкуренцията

След осъществяване на планираната сделка „НСН Инвестмънт“ ООД ще придобие собствеността върху 50% от капитала на „Техномаркет България“ АД (при условие, че отпадне ограничението за прехвърляне и наложения запор върху 25% от акциите), което ще му осигури упражняването на отрицателен едноличен контрол. Според устава на „Техномаркет България" трябва да има квалифицирано мнозинство за вземане на стратегически решения за дружеството (2/3 от регистрирания капитал), а придобиването на половината от капитала на дружеството от „НСН Инвестмънт“ ООД ще го направи носител на отрицателен самостоятелен контрол. Това означава, че купувачът ще може да упражнява право на вето върху вземането на решения, които са стратегически за политиката на компанията, но без да има възможност самостоятелно да ги налага. Същевременно „НСН Инвестмънт“ ще може да блокира приемането на стратегически решения, без да е длъжен да си сътрудничи с останалите акционери, за да определя търговското поведение на контролираното дружество.

Припомняме, че "Техномаркет България" бе смятана за близка до Цветан Василев фирма преди краха на Корпоративна търговска банка. Според изнесените от синдиците на банката този януари списъци на компаниите, на които банката е раздавала необезпечени или лошо договорени кредити, такава компания е и "Техномаркет България" АД със заем от 5 млн. лв. През лятото на миналата година синдиците обявиха, че продават на търг 15% от капитала на „Техномаркет България“ заради необслужван кредит. Нямаше подадени оферти при начална тръжна цена от 6,3 млн. лв. Книжата бяха заложени в полза банката от регистрираното „Домтех Холдинг“. Миналата година пък един от основателите на "Техномаркет" - Николай Китов, беше арестуван за данъчни престъпления по искане на италианските власти. Екстрадацията му в Италия обаче беше отложена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика