Значителен спад на износа на ток през януари

3341
Значителен спад на износа на ток през януари
Снимка: Getty Images/Guliver

Износът на ток през януари се срива, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). През първия месец на годината намалява и производството, но за сметка на това вътрешното потребление расте, съобщава "Стандарт".

Според статистиката, в периода 1 - 31 януари 2016 г. от страната са изнесени 527 хил. мегаватчаса електроенергия, което представлява спад с 46% спрямо същия месец на миналата година. През януари в страната са произведени 4,7 млн. мегаватчаса електроенергия или с 5,41% по-малко спрямо началото на 2015 г. С почти 1,9% намалява производството на базовите централи и достига 4,07 млн. мегаватчаса, сочи още справката за енергийния баланс, изготвена от ЕСО. С 34,2% намалява електроенергията, произведена от водните централи. В началото на година ВЕЦ-овете са произвели 390,5 хил. мегаватчаса.

Потреблението на ток у нас е скочило с 20% заради студа

Заради застудяването потреблението на ток е скочило с 20 на сто в сравнение с предишните седмици, когато беше по-топло. Очаква се днес ...

В същото време има ръст на потреблението - с 4,56% до 4,17 млн. мегаватчаса. Едно от обясненията за по-голямото потребление са по-ниските температури в средата на месеца. Тогава в пиковите часове товарът на системата достигаше до 7 хил. мегавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com