"Зелените" прогнозират мрачно бъдеще за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

8211
"Зелените" прогнозират мрачно бъдеще за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Не виждам как в следващите години ще се придвижи изобщо 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви председателят на Института за зелена политика Петко Ковачев на специална пресконференция.

Според Ковачев Westinghouse е в тежка ситуация, тъй като компанията-майка Toshiba е прикрила огромни загуби заради аварията във Фукушима. Невъзможността на американците да инвестират блесна през тази година, когато всъщност те не поискаха да са инвеститор в 7-ми блок и това провали окончателното споразумение, каза председателят на Института за зелена политика.

Китайци дострояват VII блок на "Козлодуй" само ако няма държавно участие

Изрично условие при преговорите с китайския инвеститор за дострояване на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" е то да се реализира без държавна г...

Важно е да се знае и, че реакторът AP1000 още не работи никъде, което също трябва да се има предвид, каза Ковачев. Той подчерта, че сега България гледа да продължи живота на 5-ти и 6-ти блок на „Козлодуй”. В периода 2017-2019 изтичат лицензите на двата блока, като вероятно лесно ще бъдат издадени нови – за 10 години. Съмнявам се, че по-дълго удължаване – 20-30 години, ще е възможно, продължи Ковачев. Като причина той посочи, че доставчиците на услуги от Русия се избират по непрозрачен начин и не се знае с какви материали се реновира атомната централа и с какво качество са те.

Съпредседателят на „Балканските Зелени” Борислав Сандов припомни и инициативата в Крайова за референдум заради 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” – тема, по която Actualno.com писа. Там референдум не се проведе, въпреки предостатъчния брой подписи за плебисцит. Сандов предположи, че и централните власти в Румъния са оказали натиск – може би от страх България да не блокира проекти за добавяне на два нови реактора в АЕЦ „Черна вода”.

Борислав Сандов отписа и проекта за АЕЦ "Аккую" в Турция, където проектът трябваше да стане с участието на "Росатом". Засега там няма развитие - основно заради влошеното състояние на отношенията между Турция и Русия.

Ковачев и Сандов засегнаха въпроса и с площадката на АЕЦ "Белене". Те очакват арбитражът в Париж да отсъди в полза на България и тази площадка да се използва за нещо полезно.

"Русатом": 5-ти блок на Козлодуй може да работи още 30 години

"Нашите експерти и специалисти отбелязват много добро състояние на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Високо ниво на българските екс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика