Затворени са 87 разходомера по бензиностанциите от близо 11 хил. проверени

7461
Затворени са 87 разходомера по бензиностанциите от близо 11 хил. проверени
Снимка: БГНЕС

Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално заредения бензин или е компрометирана целостта на пломбата. Общо 10 862 са проверените разходомери по бензиностанциите в страната в последния ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок, съобщават от пресцентъра на Министерство на икономиката.

По нареждане на министъра на икономиката Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология (БИМ) беше мобилизиран. За 3 дни експертите успяха да изпълнят възложените инспекции.

След гръмкото възмущение на Борисов за бензина - под 1% хванати нарушения

Общо 6800 от 11 000 бензиностанции са били проверени към края на днешния работен ден (бел. ред. – 18:00) в рамките на поиска...

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери. Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството иска засили контрола на пазара за горива у нас. С цел оптимизация на работата още в първия ден, след като премиерът разпореди проверките Министерство на икономиката представи доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН). БИМ е структура към Министерство на икономиката, която отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях, докато ДАМНТ осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди. Предстои екипът на Лукарски да представи допълнения към конкретни предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор.

6800 от общо 11 000 бензиностанции бяха проверени към края на петъчния работен ден, 21 август, в рамките на поисканата на 19 август от премиера операция по препломирани. Към петък нарушения бяха открити при само 58 разходомера в 10 колонки. Това е малко над 0,85% от проверените бензиностанции, потвърди и Божидар Лукарски. При десетте хванит в нарушение колонки има 10% манипулация в измерването на разходомерите. 

Борисов директно посочи картел на големите бензиностанции без резултат от КЗК

В най-силните месеци, когато хората най-много пътуват, има спад на приходите от ДДС на горива. Това заяви премиерът Бойко Борисов, койт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика