Заплатите, плащани в КТБ, в момента не се получават*

55588
Заплатите, плащани в КТБ, в момента не се получават*
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Управителният съвет на БНБ поставя под надзор за 3 месеца Корпоративна търговска банка (КТБ) АД и назначава двама квестори – Христина Стамова и Славяна Данаилова, които ще я управляват. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на Българската народна банка (БНБ).

В момента всички депозити и заплати, които се плащат през банката, са замразени и не се получават. Като причина за решението беше посочено голямото теглене на средства от КТБ от сряда, 18 юни, насам. Тогава в БНР излезе информация чрез анонимно писмо, че подуправителят на БНБ Цветан Гунев е разследван заради опит да се прикрие източване на Корпоративна търговска банка чрез лоши кредити.

Опашка пред централата на КТБ в София, банката поиска специален надзор от БНБ

Пред централата на Корпоративна търговска банка (КТБ) на столичния площад "Гарибалди" има огромна опашка, състояща се от между 100 и 20...

"Абсурдно е това, което се случи в национална медия с анонимния сигнал (бел. ред. - управителят на БНБ Иван Искров не назова БНР по име). Нека си пазим институциите и да не бутаме къщата си, без да е необходимо. Уверявам ви, че писмото не е написано от служител на БНБ - толкова зле написано и неграмотно писмо няма как да е на служител на банката", посочи Искров. И добави, че КТБ не е фалирала, а действията на БНБ се предприемат, за да не се стигне до такава развръзка. Искров поясни и, че случващото се в КТБ няма да повлияе на банковата система, тъй като българските банки не са обвързани със заеми помежду си, а системата се различава много от тази в Западна Европа и САЩ.

По думите на управителя на БНБ от понеделник насам (16 юни) е имало теглене на средства от КТБ, но те са били прехвърляни към други търговски банки в България т.е. системата не е била обезкървявана. След съобщението на БНБ, че банковата система е стабилна, тегленето на средства от КТБ значително е намаляло - до сряда, 18 юни, когато стана историята с анонимното писмо за действията на прокуратурата срещу Гунев. По-късно информацията, че прокуратурата се занимава с Гунев беше потвърдена, включително от източник на Actualno.com. Срещу него беше образувано досъдебно производство, но официално обвинение за престъпление по служба все още няма.

Бъдещето на КТБ

Обяснено беше още, че има интерес от страна на купувач, с който се водят предвариелни разговори. Докато разговорите не приключат разговорите, средствата в банката са замразени.

Не е ясно кой е субектът, проявил интерес към КТБ. Според различни слухове става въпрос за ВТБ (VTB), но никой от УС на БНБ не потвърди тази информация.

КТБ поиска от БНБ специален пряк надзор

Ръководството на Корпоративна търговска банка официално поиска от БНБ да постави банката под специален надзор заради „безпрецеден...

Преговорите могат да продължат не повече от 3 месеца - такъв е срокът, в който квесторите ще са в банката. Те могат да приключат и по-рано.

От думите на управителя на БНБ Иван Искров стана ясно още, че за 3 месеца се спира изпълненията на всички задължения на КТБ, ограничава се всякаква дейност на КТБ, отнемат се правомощията на изп. директори и на надзорния съвет. Освен това акционерите с на 10% се лишават от право на глас за 3 месеца - става дума за "Бромак" и за "Бългериън Акуизишън Къмпани". "Брома" е компанията, която държи най-големия пакет в КТБ и чрез която Цветан Василев контролира банката.

По време на пресконференцията беше обяснено, че идеята на Искров е да се санира банката.

Какво се случва?

Вчера, 19 юни Българският енергиен холдинг (БЕХ) публикува съобщение, че засилва контрола върху изпълнението на Наредбата за предотвратяване концентрирането на парични средства в една финансова институция. Наредбата беше изготвена още по времето на служебния кабинет на Марин Райков, като идеята беше да не се допуска компаниите с над 50% държавно участие да държат на депозит в банка повече от 25 на сто от нетната си финансова експозиция. Под "нетна финансова експозиция" се разбира разликата между това какви средства е депозирала фирмата в една банка и сумата на всички непогасени заеми и банкови гаранции, които финансовата институция е отпуснала в полза на фирмата.

КТБ: Под натиск сме, но сме стабилни

Корпоративна търговска банка (КТБ) е подложена на преднамерен медиен натиск и спекулации, но е стабилна засега. Това заявяват от трезор...

Според справка от 31 март, 2013 година, по това време в Корпоративна търговска банка се държаха де факто парите на българската енергетика. След приемането и изпълнението на наредбата правителството увери, че този процент е вкаран в новите, изисквани от закона граници. На последното Общо събрание на КТБ беше уточнено, че привлечените средства от държавни компании са не повече от 2% от общо привлечените средства от КТБ. Депозитите от БЕХ влизат в тези 2%.

Днес Иван Искров отказа "да занимава с цифри" (бел.ред - дословен цитат) журналистите и не отговори на въпрос колко ликвидност е изтекла от КТБ т.е. колко пари са изтеглени през последната седмица, нито кой е теглил.

* Информацията е актуализирана

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика