Законът за офшорките на Пеевски не важи за Карадере, обясни Кадиев

13935
Законът за офшорките на Пеевски не важи за Карадере, обясни Кадиев
Снимка: БГНЕС

Законът за офшорките очевидно не работи в случая с Карадере, но е нормално, защото това е единственият такъв закон в ЕС. Това каза червеният депутат Георги Кадиев.

Законът за офшорките не забранява дейността на офшорките в България. Офшорките имат две предназначения – да се спестят данъци и да се скрие истински собственик. Освен Карадере, говорим и за случая „Булгартабак” – там мажоритарен дял от субекта, който купи „Булгартабак”, се държи от офшорка.

Сандов иска да види меморандума и документите за Карадере

Лидерът на „Зелените” Борислав Сандов поиска копие от меморандума на Министерския съвет за проекта в Карадере  и фирма...

В закона за офшорките е изброено в кои области трябва да се декларира физическият собственик на офшорка, която ще развива дейност в България. Ако не се лъжа, говорим за 19 области. Ще предложа на колегите да добавим да се обявяват физическите собственици на инвеститори клас А и Б, които сега не попадат в параметрите на закона, всички публични компании т.е. тези, които се търгуват на борсата. Мисля обаче, че с публичните компании ще имаме проблеми, обясни Кадиев в сутршения блок на Нова телевизия.

Имаше доста недоволство между колегите заради флирта на ДПС и ГЕРБ. Имаше избухвания, спорихме за декларацията на Лютви Местан относно бройката в ЦИК, призна Кадиев.

По отношение на приказките и от БСП, че ДПС преяжда с власт, червеният депутат коментира: „Да направим тогава нещо, че да не преяждат”. Ако сме недоволни от ДПС, лесно е – гласуваме в пленарна зала, както смятаме за важно за нас, добави той.

По отношение на Закона за потребителския кредит Кадиев каза, че има предложение да се вмъкнат още проценти в плаващата част на лихвата – не само EURIBOR и SOFIBOR, ами и индекс на НСИ. Законът обаче ще важи за новите клиенти – има огромен брой хора, които са с ипотечни и потребителски кредити, подчерта Кадиев. И добави, че се мисли по някакъв начин да има облекчаване и за заварено положение. Единият вариант е нормите на новия Закон за потребителските кредити да важат и за старите заеми, а вторият – да има текст, с който потребител на кредит да поиска от банката си да му представи нови условия за заема. В този случай обаче банката може да каже, че не иска предоговаряне. Във връзка с таксите остава само таксата за разглеждане на кредит, защото тя покрива разходи за статистически справки, добави Кадиев.

КТБ в право на отговор: Людмил Гачев не е настоящ член на директорския ни борд

Във връзка с информация от вчера, 24 март, изнесена на пресконференция на „Зелените”, от Корпоративна търговска банка правя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика