Загубиш ли работата си, отнема все повече време да си намериш нова

3990
Загубиш ли работата си, отнема все повече време да си намериш нова
Снимка: БГНЕС

Безработицата в България вече е малко под 10% и това беше многократно изтъквано от управляващите като пример за успех в икономиката ни. Оказва се обаче, че ако веднъж изпаднеш от пазара на труда, става все по-трудно и отнема все повече време да се върнеш обратно.

Най-тежко е положението за безработните, които нямат образование или имат завършен четвърти клас, защото при тях намирането на работа отнема най-дълго време - те прекарват в бюрата по труда четири пъти повече време, отколкото хората с диплома от университет. Средният престой на регистрираните безработни в бюрата по труда през 2015 г. е малко над 10 месеца, т.е. се е увеличил с над един месец за една година. Това показва справка на Агенцията по заетостта, изготвена за в. "Сега".

40% от започналите работа българи продължават да бъдат бедни

Около 40% от безработните българи, които започват работа, остават бедни. Това сочат данните на Европейската комисия, цитирани от социал...

Най-трудно в бюрата по труда се намира препитание за хората с начално или без никакво образование - средният им престой в Агенцията по заетостта е почти година и половина. За сравнение: безработните с висше образование успяват да намерят подходяща позиция средно за пет месеца. Българите със средно професионално образование престояват по-дълго на трудовата борса от лицата със средно общо образование - съответно 8 месеца и малко над 6 месеца.

Според квалификацията престоят на пазара на труда също е различен - специалистите стоят по пет месеца в бюрата, хората с работническа професия по малко от 9 месеца. За безработните без квалификация обаче престоят е над една година (по 14 месеца средно).

Безработицата се различава драстично по области. Най-кратко време, преди да намерят позиция, стоят в бюрата по труда в Софийска област - малко над 4 месеца. В Сливен, където чакат най-дълго, средният престой на борсата е близо 17 месеца. В Сливенска област обаче не е най-голямата конкуренция за една свободна позиция - тук на 20 безработни се пада по една заявена позиция, докато в област Перник например 34 безработни се борят за едно място.

Хората над 55 години са търсили работа средно по 15 месеца миналата година, докато за младежите до 25 години са били нужни малко над пет месеца средно, за да намерят работа.

Всеки пети млад българин е безработен

Въпреки понижението на официалната младежка безработица в последната година у нас всеки пети млад човек до 25 г. е без работа към края ...

Данните потвърждават тенденцията за увеличаване на дела на продължително безработните у нас - тези, които са без препитание повече от една година. Към края на годината те са над 42 на сто от всички или над 139 хил. българи. В половината от случаите (48%) продължително безработните са хора в предпенсионна възраст - над 55 години.

Към края на декември официалната безработица у нас бе 10%, което означава, че 324 хил. българи са регистрирани в бюрата по труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика