Westinghouse тепърва ще прави анализ за цената на тока от седми блок

16521
Westinghouse тепърва ще прави анализ за цената на тока от седми блок
Снимка: БГНЕС

След като в петък вечерта (8 август), след 19:30, АЕЦ „Козлодуй” ЕАД публикува официално акционерното споразумение с американската компания Westinghouse за седми блок на ядрената ни централа, самите американци днес публикуваха официална позиция по този повод. Тя е свързана с факта, че в самото споразумение има куп скрити страници, параграфи, отделни точки и отделни думи, заради които не може категорично да се каже какво точно определя договорът.

Според позицията на Westinghouse акционерното споразумение не предвижда никакви инвестиции от българската държава в момента и не изисква държавни гаранции или допълнителни договори за купуване на ток. Отделно Westinghouse трябвало да осигури работа на български компании в проекта и ще направи тепърва анализ както на размера на бъдещето търсене на електричество от седми блок, така и на прогнозната цена на тока от седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Р. Овч. забрави кой управляваше последната година, та намеси ГЕРБ в Южен поток, заяви Борисов

Сутрешното твърдение на бившия икономически и енергиен министър Румен Овчаров, че Бойко Борисов е вкарал Делян Пеевски и Цветан Василев...

Ето и самата позиция на американската компания относно акционерното споразумение в оригинал:

1. НЕ изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ „Козлодуй“, негови дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите.

2. НЕ изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност. Споразумението между акционерите предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията.

Акционерното споразумение:

Овчаров: Борисов вкара Пеевски и Василев в "Южен поток", от "Позитано" пуснаха Westinghouse

Когато се намесват определени външни фактори, правилата и законите в България не действат. Не обвинявам Драгомир Стойчев заради договор...

1. Ангажира „Уестингхаус” да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ "Козлодуй".

2. В заключение искаме да подчертаем, че „Уестингхаус” се съгласи споразумението да бъде публично оповестено, въпреки че международните търговски практики, включително тези, свързани с производството на ядрена енергия, не препоръчват разкриване на специфичните договорни условия, тъй като това би застрашило конкурентоспособността на съответните дружества. Осигурихме тази възможност, за да демонстрираме желанието си за прозрачност в максималната възможна степен, без това да уврежда нашето конкурентно предимство на глобалния пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com