Възможно е токът да поскъпне от април

30331
Възможно е токът да поскъпне от април
Снимка: БГНЕС

Токът няма да поскъпва от януари. Това вероятно ще се случи от април, ако няма реализирани реформи. Коментарът направи шефът на ДКЕВР Светла Димитрова. Тя добави, че увеличението на цената на енергията не е единственият начин за запълване на дупката в НЕК. В допълнение беше обяснено, че не сме плащали със сметките си големите енергийни проекти.

Увеличението през април ще се случи, ако структурата на пазара на електричество не се промени и не се върви към пълна либерализация, обясни Димитрова. Тя добави, че ситуацията зависи и от това дали националната електрическа компания ще остане обществен доставчик и дали ще бъда въведени квоти. Като цяло в момента пазарът не предполагал пазарни решения стана ясно в ефира на bTV.

Министерски съвет намери пари за заплати в ДКЕВР

На поредното си редовно заседание Министерския съвет отпусна близо половин милион за заплати на ДКЕВР. Министрите са взеха решение да ...

Шефът на ДКЕВР беше категорична, че в момента няма политически натиск върху регулатора - нито за намаление на цената на тока, нито за намаляването й. На въпрос за оказван натиск върху предишните състави, Димитрова обясни, че не знае за такива неща.

Искаше ми се цената да бъде намалена още. По този председателят на енергийния регулатор коментира решението за спад с 0,30 лева за хил. куб. метра или 0,0497% на цената на природния газ. Тя добави, че двата фактора - стойността на долара и стойността на суровината са се неутрализирали. Обяснено беше още, че най-вероятно суровината ще продължи да намалява през следващото тримесечие.

По повод планираното разделяне на енергийния регулатор на две, Димитрова обяви, че първоначално е била за. В момента обаче тя има резерви по въпроса, тъй като в документа е записано, че шефът остава един, а не два, които са се сменят на ротационен принцип.  Всичко това се правело с цел подобряване на работата, а не независимостта на ДКЕВР.

Заплатата ми е 4500 лв. Тя е толкова от назначаването ми и се определя по законов начин, коментира още шефът на енергийняи регулатор. Тя обяви, че възнаграждението й не върви към 10 хил. лв.

Токът не е в приоритетите ни, уверява шефът на ДКЕВР

Това увеличение (от 1 октомври) е максимумът, което ДКЕВР трябва да поеме. Цената на тока не е в приоритетите ни. Коментарът направи пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика