Внасяме от ЕС повече, отколкото изнасяме през първите 11 месеца на 2015 г.

2349
Внасяме от ЕС повече, отколкото изнасяме през първите 11 месеца на 2015 г.
Снимка: Getty Images

За периода януари-ноември миналата година вносът от страните от ЕС в България надвишава в абсолютна стойност износа ни за Общността.

За първите 11 месеца на 2015 г. износът на България за страните от Европейския съюз се увеличава с 8,3% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 26,9 млрд. лева. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Продажбите в търговията на дребно растат с 2,7% през декември на годишна база

През декември 2015 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 2,7% спрямо същия месец на предходната година. Това показват изнесенит...

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Тези държави формират 69,3% от износа за държавите членки на ЕС.

Само през ноември 2015 г. експортът за ЕС се увеличава с 1,3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,47 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС през периода януари - ноември 2015 г. се увеличава по-малко - с 5,9%, спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 30,4 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Конкретно през ноември 2015 г. вносът на България от държавите  членки на Общността, се увеличава със 7,8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,05 млрд. лв. по цени CIF.

Лукарски договорил активизиране на отношенията с Бразилия

България и Бразилия ще активизират търговско-икономическите си връзки чрез създаването на междуправителствена комисия за икономическо с...

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - ноември 2015 г. е отрицателно и е на стойност 3 467 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1,4 млрд. лева.

За данните за износа и вноса по сектори може да прочетете в Expert.bg.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com