Вместо да обсъждат и гласуват Кунева, депутатите подхванаха "Южен поток"

4078
Вместо да обсъждат и гласуват Кунева, депутатите подхванаха "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Вместо да започнат с кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър, депутатите решиха първо да гласуват дали да не почнем пак да строим „Южен поток”. Предложението беше на „Атака”.

При гласуването 27 бяха „за”, 17 – „против”, 65 бяха въздържали се, с което предложението не беше прието.

Saipem съди "Газпром" за милиони заради провала на "Южен поток"

Италианската строителна компания Saipem заведе дело срещу дъщерната компания на „Газпром“ South Stream Transport B.V. Искът...

Според Сидеров със спирането на „Южен поток” с „един удар” е била пресечена възможността България да получава 400 млн. евро ежегодна такса от газопровода. Не стана ясно откъде Сидеров има информация за тези числа. Лидерът на „Атака” припомни и думи на Бойко Борисов, че ако бил останал на власт вместо Пламен Орешарски, щял да завърши „Южен поток”. Според националиста ако сме част от проекта, поне осем европейски държави щели да ни защитят, заради минаването на тръбата през наша територия.

Русия не се е отказала от нас – в ежегодната си пресконференция в края на годината руският президент Владимир Путин посочи, че България не е изключена от руските проекти, подчерта Волен Сидеров. Той напомни и, че можем да се възползваме от обтегнатите отношения между Русия и Турция.

По думите на Сидеров ако има законодателно одобрение, дейността по изграждане на „Южен поток” трябва да се възобнови в едномесечен срок.

Сидеров беше подкрепен от Велизар Енчев, който обвини предварително управляващите, че ще гласуват против, защото Барак Обама не искал проекта.

Представителят на Русия в ЕС не изключи възраждане на "Южен поток"

Представителят на Русия пред ЕС Владимир Чижов не изключи възможността за възраждане на проекта „Южен поток“. „По то...

Същевременно Таско Ерменков като депутат от БСП застана на позиция „против”. Няма документи, които да показват, че този проект може да се възроди, подчерта народният представител. С предложения, които ответната страна няма да приеме, само се хвърля прах в очите, смята Ерменков, който даде като доказателство за думите си решението на „Газпром” да прекрати отношенията си с „Южен поток Транспорт”.

Вместо „Южен поток”, Ерменков предложи да се работи за изграждане на морски газопроводи с Румъния и Русия. Така ще може да се зареди и бъдещия газов хъб „Балкан”, уточни депутатът.

С термина „морски газопровод” още при Орешарски опитахте да заобиколите еврозаконодателството. Няма такъв термин, не можете да предлагате такива неща, опонира Петър Славов от Реформаторския блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика