Веригите против "грубата намеса" на държавата, плашат с повишаване на цените

30044
Веригите против "грубата намеса" на държавата, плашат с повишаване на цените
Снимка: Getty Images / Guliver

Предложените промени в Закона за защита на конкуренцията ще ограничат конкуренцията и това ще доведе до повишаване на цените на храните в България. Това коментира изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Към законопроекта все още не е приложена оценка на въздействието, какъвто публичен ангажимент правителството пое за всяка нова бизнес регулация, предаде Стандарт нюз.

НАП проверява източват ли ДДС търговските вериги

НАП проверява дали търговските вериги източват ДДС, а в същото време се работи и за премахването на таксите, които търговските вериги...

"Промените са груба намеса на държавата в свободата на договаряне и водят до повишаване на административните тежести, влошаване на бизнес средата и отблъскване на инвеститорите", коментира Матеев.

Според него забраната в България на успешно работещи на Запад бизнес модели на модерна търговия противоречи на европейското право, като нарушава свободата на установяване. Това може да доведе до наказателна процедура срещу държавата от ЕК. А въвеждането на неясното понятие "значителна пазарна сила" дава неограничени права на администрацията за недопустима намеса в пазарните отношения без реална възможност за контрол.

"Изолирането на търговските вериги и работодателските организации от диалога по този проект доведе до парадокса да се предлага ограничаване на конкуренцията чрез закон за нейната защита", коментира Матеев.

Той посочи, че практиката в други страни показва, че има висок риск предлаганите свръхрегулации да вдигнат цените на храните, да ограничат асортимента и да стимулират вноса за сметка на продажбите на българските производители, особено малките.

БСП иска договорите на хипермаркетите в интернет

БСП ще настоява общите условия по договорите на търговските вериги да бъдат прозрачно качени в интернет. Това обяви депутатът от левица...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика