Вече е факт - американските централи ще продават ток по-евтино

11119
Вече е факт - американските централи ще продават ток по-евтино
Снимка: БГНЕС

Окончателно - в гранитна зала на Министерския съвет бяха подписани споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Споразумението беше подписано от страна на НЕК и американските централи в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Според Борисов споразумението удовлетворява и двете страни. Премиерът призна, че в миналото и държавата т.е. НЕК не е била коректен платец. Министър-председателят добави, че се водят преговори за цената на изкупуване и от ВЕИ-тата, и от ЕРП-тата.

Валери Симеонов: Има шанс токът да поевтинее

Предстои предоговаряне на цената на тока от американските централи. Това обяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, к...

Идеята да има преподписване се дискутира отдавна, тъй като по договор и закон НЕК е задължена да изкупува произвеждания от "Мариците" ток. Той обаче е определян от мнозина за твърде скъп и за една от многото причини сметките за ток в България да не са по-ниски. Освен това задължението по изкупуването носи сериозен дефицит на НЕК, като според експертни оценки дупката в Националната електрическа компания стига до 3, може би 4 млрд. лева.

Заради договорите с американските централи, по времето на Боян Боев като председател ДКЕВР (бел. ред. - вече КЕВР) сезира Европейската комисия. Причината - въпрос дали това не е нерегламентирана държавна помощ. Според досегашния председател на КЕВР Светла Тодорова за последно в края на миналата година Брюксел е поискал още информация по въпроса и досега няма развитие.

Предоговарянето беше подписано от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков, главен търговски директор на "AES България" и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". На подписването присъства и посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

Какво печели България от предоговарянето - научете в Expert.bg.

Тодорова: КЕВР не е страна по дългосрочните енергийни договори

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е страна по дългосрочните договори между Националната енергийна компания (НЕК) и ам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика