Василев, Костов и фамилия си чакат парите от КТБ

8306
Василев, Костов и фамилия си чакат парите от КТБ

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се е вписал като кредитор на "собствената си" Корпоративна търговска банка заедно с абсолютно цялата си фамилия и част от свързаните с него фирми. Подобно е положението и с бившия премиер Иван Костов, близки до когото фирми също са в списъка. Впечатление в списъка прави името на Елена Григорова Костова -  така се казва съпругата на Иван Костов.

Това става ясно от списъка на приетите от синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев вземания, който беше депозиран в Агенцията по вписванията и публикуван в Търговския регистър, пише БЛИЦ.

Иван Костов: Били сме в положението на Гърция през 97, страната се самоунищожава

През 1990 и през 1997 година и ние сме били така като Гърция... Гръцкият премиер Алексис Ципрас много късно разбра, че страната се само...

В листата на чакащите пари от фалирания трезор са общо 8000 фирми и вложители в банката. Това са физическите и юридическите лица, които са държали на депозит суми над гарантираните по закон 196 000 лева или такива, чиито влогове не са били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като са били с преференциални лихви.

Немалка част от списъка е заета от дружества, свързани с Цветан Василев, които са теглили огромни кредити от КТБ почти без обезпечения, а сега си търсят депозирани от тях средства. Най-внушителна е сумата, търсена от „Бромак” - дружеството, еднолична собственост на забегналия в чужбина Василев, чрез което той държи мажоритарния дял в трезора. Фирмата се е наредила на опашката с иск за над 11 млн. лева.

Искане има и от „Партнер лизинг” - лизинговата компания, чрез която се подозира, че Василев е въртял основна част от схемите си за източване на КТБ. Дружеството фигурира в списъка с вземане на стойност 88 158 лева. Знае се, че фирмата е теглила кредити за около 190 млн. лева от фалираната банка. На опашката е самият Цветан Василев заедно с още три лица, чиито имена съвпадат напълно с тези на майка му Тота, съпругата му Антоанета и дъщеря му Радосвета. Василев търси от КТБ над 189 000 лева, Тота се е записала с иск за 21 000 лева, Антоанета с 251 394 лева, а Радосвета търси 295 905 лева. Общата сума, която семейството иска от КТБ, възлиза на над 756 000 лева.

Преди няколко месеца стана ясно, че след поставянето на КТБ под спецнадзор екслидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов е трансформирал от преференциалния си депозит в КТБ на нормален. Така той е успял да вземе от Фонда за гарантиране на влоговете сумата от депозита си, макар по закон депозитите с преференциална лихва да са отделно перо и да не следва да са приоритет при изплащане на депозит от фалирала банка. Заради това не е изненада, че самият Костов не фигурира в списъка. За сметка на това в него е лице на име Елена Григорова Костова, която търси от КТБ 8053 лева. Едно от логичните обяснения за ниското ниво на сумата е, че Костова вече е успяла да си прибере гарантираните по закон 196 000 лева. На опашката на чакащите са и семейните приятели на фамилия Костови – собствениците на „Хрисома” Георги и Мая Кирчеви, като техните искания са също толкова ниски, като тези на приятелите им. „Хрисома” търси от КТБ 53,95 лева, а семейството съответно 41,83 лева и 249,99 лева.

Яне Янев: Фидосова много пъти си позволяваше да говори от името на Борисов

Повече от ясно е че ДАНС не са свършили работата, но кои са наказани и кой им потърси отговорност, че финансовото разузнаване не е рабо...

Междувременно, от началния ден на изплащането на гарантираните от закона депозити в КТБ – 4 декември 2014 г., до 17:00 ч. на 17 август 2015 г. 109 230 вложители в КТБ АД (н) са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3 милиарда 647 милиона и 600 хил. лв. Това показва статистиката на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика