Валутният борд е недосегаем, сигурни са икономисти и финансисти

12576
Валутният борд е недосегаем, сигурни са икономисти и финансисти
Снимка: thinkstock

При всички положения нещата вървят на по-добре. Президентът вчера ясно каза, че банковата система е стабилна – нещо, в което не съм имал съмнение. Това каза икономистът Кольо Парамов.

Още днес трябва да се почне да се търси отговорност – кой предизвика криза, по какъв начин се ескалира. Всичко тръгна от непремерените действия по отношение на Корпоративна търговска банка, смята Парамов.

Ангарски: Валутният борд е непоклатим, неприкосновен резерв

Ако няма пълно съгласие на политиците експертите нищо не могат да направят. Това каза пред БНР доц. Красимир Ангарски, финансист, мин...

Оценката за премиера Пламен Орешарски и за финансовия министър Петър Чобанов я дадоха международните капиталови пазари. И тя беше като изтеглихме заем 1,5 млрд. евро с по-ниска лихва от очакваното, заяви икономистът Владимир Каролев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Във Facebook Григор Лилов публикува огромна статия (бел. ред – 18 страници), в която цифрите са пълен каламбур и неверни или ако има верни, те са извадени от контекст. За да падне валутният борд трябва абсолютно всеки в България да поиска да си обмени левовете в евро и БНБ да не може да го стори. Но още професор Христина Вучева го каза – в обращение 11 млрд. лева, а валутният резерв е 27 млрд. лева. Това може да се види и в сайта на БНБ, коментира Каролев.

Банките не са трезор или склад, в който си оставяш на съхранение парите. Те работят с тези пари и естествено, че като идат 10% от клиентите едновременно да си теглят парите, ще има проблем с ликвидността, смята Каролев

Между редовете вчера се говореше за промяна на финансовото законодателство. Първо, да има малко по-сериозна защита на срочните депозити. Ако има предсрочно разваляне на депозита, трябва да има по-голяма глоба или . Второ, глобите за вкарване на паника в банковата система трябва да са по-големи – сега са няколко хиляди лева. Може би трябва да се лежи и в затвора при доказване на вина, смята Каролев.

Стив Ханке: Валутният борд в България е в безопасност

Няма никакъв риск за валутния борд в България, заяви проф. Стив Ханке от университета Джон Хопкинс, предаде БНР. Бордът е една цялостн...

Бордът в теоритичен план е абсолютно невъзможно да падне. Заради това, което се случи в България като обща икономика ние трябва да сме в ЕС час по-скоро – теглихме 5 млрд. лева, а оперативните програми са блокирани, смята Парамов. Каролев обаче изрази несъгласие, че държавата „е толкова фалирала”. Борисов иска 5 млрд. лева заем – за какво? Самият той казва „за експертиза”, което е без коментар, завърши Каролев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com