В Гърция коментират Дянков: Българите по-богати от нас? Смях!

18113
В Гърция коментират Дянков: Българите по-богати от нас? Смях!

Изказването на финансовия ни министър, че до четири години средният българин ще бъде по-богат от средния грък, бе препечатано в гръцкия сайт newsbeast.gr и предизвика лавина от коментари. За повечето гърци, които използват израза “българска заплата” като синоним на мизерия, това е едно меко казано екзотично твърдение, но има и такива, които допускат, че е напълно възможно да ги изпреварим, предаде БЛИЦ.

Heraida пише: “Ха-ха-ха! Това сигурно е някаква шега! Остава и българите дето живеят тук, да си се приберат обратно.” А barcapanos777 се пита: “Не знам да плача ли или да се смея”. Ikariotis добавя: “20 години след падането на комунизма българите разбраха, че при капитализма не те хранят със златна лъжица и се превърнаха в страна на емигранти”.

Меркел се надява на споразумение за Гърция идната седмица

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че се надява финансовите министри от еврозоната да успеят да постигнат споразумение иднат...

Друг коментатор - Θα πεσει ξυλο, допуска, че може и българите да не станат богати, а по-скоро гърците ще работят за по 150 евро след няколко години. Намират се и симпатизанти на България като Dimosthenis, който пише: “Това, което той (Дянков) казва, е истина. България е в подем и е готова да влезе в еврозоната и ако не ви харесва, това няма да ви помогне. Така че не робувайте на стереотипи и прочетете за съвременната история на България. Не трябва да има такова отношение към приятелска страна на Гърция.”

Megaloagroths се съгласява: “Може да се каже, че са ни приятели. Помагали са ни много пъти, като през 87-ма при кризата с Турция. Но не смятам, че някоя страна на Балканите, дори и Турция, може да достигне средния грък до пет години.” Tzafar1 пък пише: “Защото, когато чуя за България, веднага ми идват на ум: търговия на бебета, домашни грабежи и проституция?”

Κομμουνιστης добавя: “Не знам защо им се подиграваме, че работят за 300 евро. Имам приятели и приятелки с университетски дипломи, които работят за 400 евро.” Κομμουνιστης се съгласява, че май разликата с България не е толкова голяма: “Безработицата, особено сред младите, е страшна. Тези, които имате пари, живеете като в балон и нямате представа за ежедневната борба за оцеляване. Какво пишат за 300 евро? Мой приятел работи по шест часа пет дни в седмицата за 260 евро, не го осигуряват. Друг мой познат работи в известна верига магазини за детски играчки – по осем часа най-малко, но често го задържат след работа. Работи за 400 евро в мизерни условия и се държат с него като с боклук.”

Spiros Ops пък се чуди защо изобщо се води този спор: “Не мога да разбера какъв е този патриотизъм като стане въпрос за България? Какво толкова казал човекът – че средните българи ще станат по-богати. Е и какво – българите ще имат по-добра икономика от нашата. Все пак не е Уганда! Гърция да излезе от дрямката. Бъдещето принадлежи на Европа".

НСИ: Замогваме се

Средно с 14,5% са нараснали доходите на българските домакинства през периода юли-септември спрямо същите три месеца на изминалата годин...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика