Уволниха целия персонал на бургаската корабостроителница

37286
Уволниха целия персонал на бургаската корабостроителница
Снимка: Wild Bulgaria

Всички работници в бургаската корабостроителница са съкратени без предизвестие, съобщава „24 часа", цитирайки бившия финансов директор на корабостроителницата Веселин Касабов.

Ръководството, в лицето на новия изпълнителен директор Деян Маринов, е освободило прокуриста на завода. Маринов е обяснил, че завода ще продължи да работи, без да се ангажира, че това ще става в досегашната форма. Новото ръководство е отказало да поеме ангажимент за неизплатени стари заплати, заради което работниците са стачкували. Въпреки че е била открита нова сметка, достатъчна за изплащането на поне една заплата, на 5 декември са връчени заповеди за освобождаване на целия състав на завода. Според Касабов, заповедта е лесно атакуема в съда, защото въпреки записаното „съкращение в щата", на практика се закрива цялото предприятие.

Бургас не се отказва от мечтата си за Европейска столица на културата

Бургас не се отказва от мечтата си Европейска столица на културата и ще се бори да стане такава, сподели пред  агенция &bdquo...

„Или ще остане кухо предприятие, за да няма кой да предявява претенции към него. Има доста дела, задължения към НАП, към бюджета, неплатени местни данъци и такси. Мисля, че към края на тази или в началото на следващата година ще регистрират ново дружество и ще започнат да назначават част от хората. Неизрядни са, защото уведомяването на НОИ и Инспекцията по труда при такива масови съкращения е задължително", обяснява той. Отделно от това е специалният режим, на трудоустроените в завода. Също така в заповедите не пише нищо за обезщетение, неизползван отпуск, за неспазен срок на предизвестие от страна на работодателя и неизплатени стари заплати. Освободени са дори хора в болнични. Голяма част от колектива имат неизплатени заплати от 2009-2010 г. По думите на Касабов, съдия-изпълнители притискат работници със заеми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com