Юнкер: Цяла Европа подкрепя България

30038
Юнкер: Цяла Европа подкрепя България
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия и България работят заедно във връзка с "Южен поток". Ние не сме само наблюдател, а сме заедно с вас в този тежък момент. Цяла Европа стои зад България. Това заяви председателят на ЕК Жан- Клод Юнкер след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

По думите на Юнкер неразрешените въпроси около "Южен поток" не са непреодолими. Газопроводът може да бъде построен, но топката е в полето на Русия, допълни той, цитиран от БГНЕС.

"Ще гледаме да се използват европейските ресурси за подобряване на живота на България. Енергетиката е от значение за всички европейци. Няма да приемем никакви шантажи", заяви още Юнкер.

Той подчерта, че България не е коригиращ фактор в отношенията с Русия и в отношенията между Русия и ЕС. По думите му са предприети стъпки за затопляне на отношенията в Москва, но дали те ще бъдат успешни зависи и от двете страни. 

"Към момента не сме получавали официално уведомление от Русия за позицията й по изграждането на „Южен поток”. Казах на г-н Юнкер, че подготвителните дейности по изграждането на газопровода могат да продължават. Сега разяснихме всички детайли около този проект и Жан-Клод Юнкер вече е в течение на процедурите, които са правени. България има много разходи и мощна съпротива по забавянето на строежа на газопровода и съм доволен, че е коригирано твърдението от преди няколко дни, че ЕК само наблюдава процеса с изграждането на „Южен поток”, коментира след срещата българският премиер Бойко Борисов.

Той допълни, че България ще подкрепи нови санкции срещу Русия и през 2015 г., но се надява различията между Брюксел и Москва скоро да бъдат преодолени.

По-рано днес бившият енергиен министър от служебното правителство Васил Щонов отговори на нападките на своя предшественик Драгомир Стойнев, че той е виновен за спирането на проекта. Щонов заяви, че е запознат с договорите за "Южен поток", които се пазят в БЕХ и в местната компания "Южен поток - България" и че около евентуалната печалба за нашата страна от газопровода има много неясноти.

 

 

Да вярваме ли на демокрацията на Юнкер

Европа има проблем, и то сериозен. На преден план сега е въпросът какви модели за укриване на данъци са били прилагани в Люксембург по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика