Тютюнопроизводителите готвят национален протест

2973
Тютюнопроизводителите готвят национален протест
Снимка: БГНЕС

Тютюнопроизводители от цялата страна се готвят за национален протест.

Това съобщи Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, предаде БГНЕС.

Тютюнопроизводителите с ултиматум за изкупуването на тютюна

Няма да има протести в следващите седем дни, обявиха тютюнопроизводители след срещата си в петък със земеделския министър Десислава Тан...

Целият сектор е в стачна готовност заради ниските цени, на които се изкупува тютюна, съмнения за картел, както и огромно количество договорен тютюн, който не се изкупува.

"Ако не се вземат мерки и решения, тютюнопроизводителите са в стачна готовност в национален мащаб. Даваме срок до края на седмицата преди да излезем на протест. Проблемите са навсякъде - в Пиринския край, Кърджалийско, Хасковско, Пловдивско, Старозагорско, както и в Бургаско. Имаме уверение от страна на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), че до края на седмицата ще има някакви резултати. Последното нещо, което искаме е тютюнопроизводителите да излизат и да си решават проблемите по улиците”, обясни Кичуков.

В петък представители на сектора са провели среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на която са поставили проблемите си. Според Асен Кичуков, има „някакво разбиране” от страна на земеделското ведомство.

Производителите ще проведат също така разговори с търговските фирми на пазара ни, за неизкупените договорени количества тютюни, както и за недоговорените, тъй като около 40-45% от тютюнопроизводството не е договорено за изкупуване.

ДПС иска разглеждането на второ четене на Закона за тютюна да бъде отложено

Депутатите от ДПС ще настояват да бъде отложено разглеждането на второ четене на закона за тютюна, стана ясно след приключилата среща в...

"Проблемите в сектора са доста, имаме съмнения за картелни споразумения, за които сме сезирали Агенцията за приватизация и Комисията за защита на конкуренцията. Освен, че не се изкупува тютюнът, забелязваме и друг сериозен проблем, който беше поизчистен в предходните години. Сега се завръщат неплатими количества тютюни, ние наричаме това чиста кражба, от страна на търговските фирми, които са на пазара. Ако имате 100 кг тютюн, 15 кг от тях не се плащат, а се взимат като неплатими”, алармира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Той изтъкна, че друг сериозен проблем е, че тази година има висококачествени тютюни във всички сортове, а цените, които е трябвало да отидат нагоре, сега падат и са по-ниски спрямо миналата година от 0,50 ст. до 1.00 лв. „Има много по-добро качество на тютюна, спрямо миналата година, а цените са по-ниски. Точно това ни навежда на мисълта за картелни споразумения. Освен това има фирми, които си прехвърлят договори към други фирми и така количествата заявен за изкупуване тютюн, няма да се изкупи”, поясни Кичуков.

Той обясни, че се появяват нови търговци на пазара с цел да купуват тютюн, но с тях се водят разговори от стари фирми и договорите им се прехвърлят към старите фирми. Така на практика, се получава, че старите фирми, които са заявили, че ще купуват тютюн, не го правят, а го купуват от новите фирми.

Друг сериозен проблем в сектора се оказва и това, че има тютюни, които са изкупени преди 3 месеца и все още не са изплатени на производителите. Хората изнемогват, защото разчитат на тази стока, за да получат пари след продажбата й, а не ги получават, добави Асен Кичуков.

Забрана за реклама на електронните цигари в новия Закон за тютюна

Въвеждане на забрана за търговски съобщения в услугите на информационното общество, в пресата и другите печатни публикации...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика