Тунелът на АМ „Струма“ е на път да предизвика война

68772
Тунелът на АМ „Струма“ е на път да предизвика война
Снимка: БГНЕС

Преминаването на лот 3 от магистрала „Струма“ (който трябва да свърже Благоевград и Сандански) през Кресненското дефиле е на път да скара пътния бранш.

От една страна в средата на месец април Камарата на строителите в България излезе със становише, че проектът, който предвижда строеж на 15-километров тунел, трябва да се преразгледа. На пресконференция днес от Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство (БАГТС) излязоха с коренно противоположна позиция.

Започват да пробиват тунела от ЛОТ-2 на "Струма" край Благоевград

Започна подготовката за пробиването на тунела от ЛОТ-2 на АМ "Струма" край Благоевград, предаде БГНЕС. От седмица край квартал "Левски...

Според тях строителството може да бъде завършено за срок между 50 и 60 месеца и да струва между 300 и 380 милиона евро. Тази сума ще е необходима, ако се използва австрийски тунелен метод. Освен това при строителството ще се наложи извозването на между 2,8 и 3 милиона кубика земна маса. Това стана ясно от изчисленията на члена на БАГТС Валентин Трашлиев. По-нататък той обясни, че така или иначе най-вероятно строежът ще трябва да бъде поверен на консорциум от фирми, тъй като само една няма да успее да се справи със строежа на съоръжението сама.

Управителят на строителната фирма „Станаилов“ ЕООД Георги Станаилов обясни, че е възможно проектът да се оскъпи с около 10% (100 млн. евро) , ако строителите се натъкнат на някоя геоложка изненада. Дори и тогава обаче, необходимата сума за строеж нямало да бъде 1,5-2 милиарда евро. Според експерта такива цифри били несериозни.

От думите на Станаилов стана ясно още, че вариантът за преминаване на Кресненското дефиле с мост ще бъде по-скъп и неефективен. Това е така, тъй като река Струма е бурна и има склонност рязко да увеличава нивото си, носейки камъни.

По време на пресконференцията стана ясно, че „кураж на българския тунелен бранш“ не липсвал. Той бил получен от изпълнение на различни сложни проекти, сред които и пробиването на тунелите на софийското метро. Според Валентин Трашлиев у нас има между 500 и 600 тунелджии, а Австия например можела да се похвали с едва около 80.

15-километровият тунел на "Струма": Как се справят по света

Миналата седмица се разгоря ожесточен спор между строителните браншови организации и еколозите по отношение на предвидения 15-километро...

Остър тон на събитието придаде Андрей Ковачев от ПП „Зелените“. Той призова да не се правят опити с проекта и припомни, че той е европейски и отговаря на всички изисквания. Съпредседателят на „Зелените“ обясни още, че по-евтин и ефективен вариант от преминаването с тунел няма. Той добави, че апликационната форма трябва да бъде подадена до края на годината. Ако това не се случи, страната ни била заплашена от попадане на „пътя към ада“ и евентуална наказателна процедура от Европейската комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com