Три енергийни дружества с повече пари от позволеното в КТБ

17086
Три енергийни дружества с повече пари от позволеното в КТБ
Снимка: БГНЕС

Към момента на спирането на работа на Корпоративна търговска банка (КТБ) в нея е имало 159 млн. лв. на държавни дружества от сферата на енергетиката. Това призна по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Три от тези дружества - "Мини Марица Изток", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са наруши закона. Те са имали в банката по-голяма нетна експозиция от позволеното - 25%.

Топлофикациите задлъжнели с десетки милиони към "Булгаргаз"

"Булгаргаз" ще продължи да доставя газ и потребителите няма да усетят проблем. Но компанията е в правото си да иска парите си от своите...

Според данните на Щонов процентите за "Булгаргаз" са почти 100% - 99%. "Мини Марица Изток" е с 48%, а "Булгартрансгаз" - с 43%. Като причина позициите на газовите дружества беше посочен фактът, че преди поставянето под специален надзор на КТБ са били извършвани плащания от тях - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". А 14 млн. лева от "Мини Марица Изток" били свързани със социални плащания - например пенсионни вноски, добави министърът.

По думите на министър Щонов в КТБ има от страна на БЕХ – 44 млн. лева, от страна на "Мини Марица Изток" – 18 млн. лева, "ТЕЦ Марица Изток 2" – 1 млн. и 400 хил. лева, "Булгартрансгаз" – 55 млн. лева, НЕК малко над 14 млн. лева, АЕЦ "Козлодуй" – 4 млн. и 560 хиляди лева, ЕСО – 4 млн. и 818 хиляди лева. Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци е държало в банката на Цветан Василев малко под 300 000 лева”.

Какво казва законът?

Наредба, разработена още от времето на служебното правителство на Марин Райков, изисква една финансова институция (банка или друг вид финансова компания) да не може да държи повече от 25% от средствата на държавно предприятие с баланс от над 3 млн. лева, което й е възложило да ги управлява. Има обаче и уловка - става въпрос за нетна експозиция на предприятието, т.е. разликата между влога му в дадена банка и взетите от банката заеми от самото предприятие. Изчисленията се правят в левове. Ако има повече от тези 25% в една финансова институция, то част от парите трябваше да се изтеглят, така че да спазят правилото.

Булгаргаз: Ще има доставки на природен газ

От "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" увериха народните представители от Комисията по енергетика, че сигурността на доставките на природен ...

В наредбата на служебното правителство на Райков обаче не беше уточнено какво се разбира под „парични средства”. Това правеше възможен определен вариант да се заобиколи постановлението - т.нар. опция "Овърдрафт". Според специалисти, тъй като нетната експозиция се изчислява на края на месеца, е възможно едно предприятие да изтегли овърдрафт, който се брои за приход по разплащателна сметка и така да се намали процентът на нетната експозиция. Например предприятие Х има 100 лева в дадена банка по сметка и е взело 49 лева заеми. Нетната му експозиция е 100 минус 49 т.е. 51 лева. В процент това е 51 на сто. Ако обаче бъде изтеглен овърдрафт от 10 лева, предприятието ще има 110 лева по сметка и 59 лева заеми от банката. Съответно експозицията му отново е 51 лева като абсолютна цифра, но процентът вече е 51 към 110. А това е вече 46,6%. С други думи предприятието тегли овърдрафт в края на месеца, а в първия работен ден на следващия месец го връща и така нетната експозиция се променя само за деня на отчета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика