Три бизнес организации: На пазара на горива има картел

6371
Три бизнес организации: На пазара на горива има картел
Снимка: iStock/Guliver

Три бизнес организации смятат, че на пазара на горива в България има картел.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по-бързо по този въпрос, призовават в писмо до нея Асоциацията на индустриалния капитал, Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта. Настоява се и виновните фирми да бъдат санкционирани.

Марешки: Взривът е заради евтините горива и цели отклоняване на вниманието

„Взривът в Бургас е сигнал за безсилието на тези, срещу които дръзнахме да се изправим. Сигнал е за това, че те не приемат да има...

Според трите организации България е между страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи. В същото време у нас са налице най-ниските производствени разходи в сравнение със страните от ЕС и суровините се купуват при борсови цени, еднакви за всички. 

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал, заяви пред БНР, че цените на дизела и бензина са едни от най-високите в Европа при положение, че цената на петрола е борсово определяем. "Държавата в случая нищо не може да направи, тъй като Комисията, която е независим орган, трябва да се произнесе има ли такова споразумение или няма", каза той.

"Ако има такова споразумение, просто пазарните участници да бъдат санкционирани, така че да се възстанови конкурентната среда. Когато пазарните участници се споразумяват да продават на еднакво висока цена, това просто изключва конкуренцията. При една пазарна икономика пазарът трябва да определя цените. Когато всички производители и всички търговци се споразумеят да продават на еднаква висока цена, тогава реално няма конкуренция и крайният потребител е ощетен", каза Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика