Теменужка Петкова: Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара

4283
Теменужка Петкова: Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара
Снимка: БГНЕС

Преди да стигнем до отговор на въпроса дали ще се вдигне цената на тока, на първо място трябва да бъде ясно, че на практика пълната либерализация е процес, който задължително трябва да се случи в България. Ние сме една от последните страни, които не го е направила, имаме ангажименти, които трябва да го изпълним. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV.

Петкова поясни, че либерализацията означава, че когато си плащаме тока, цената на електрическата енергия няма да се определя от КЕВР, а ще се определя от търсенето и предлагането.

Цацаров да привика Р. Овч.

Когато преди време някои казваха, че прословутите енергийни договори са засекретени, за да прикрият далаверите, тези, които са ги подпи...

Обикновеният потребител ще има възможност да избира само доставчика на ел. енергия, те ще са много, ще имат ангажимент да се конкурират, за да предложат най-добри условия на потребителя. Това е процес, не е еднократен акт, уточни министърът и допълни, че ще има междинен период, за да може да се ориентират хората  в ситуацията и да направят своя избор. Ще има реална конкуренция, не само трима доставчици.

Петкова увери, че няма риск от това хората да останат без ток. Единственото условие да сменят доставчика си е да са платили сметките си към предишния. Според нея няма по-обективен критерий от това цената да се определя от пазара, като този процес трябва да се случи умно и постепенно.

Засега обаче не е ясен моделът, по който ще бъдат обезщетени производителите на ток с дългосрочни договори за изкупуване с НЕК - например ВЕИ-тата и американските централи. Световната банка трябва да направи анализ, който трябваше да е готов до края на ноември, а след това експертите на банката да ни консултират какъв модел да приложим.

На въпрос дали ще се вдигне цената на тока Петкова първоначално коментира: "Не мога да се съглася, че цената ще се вдигне, няма кой да се ангажира с такава прогноза. Но мога да поясня какво показва международния опит и практика – в началото се забелязва тенденция на леко повишаване, но много скоро след това цената на енергия е паднала на нива, които са под тези преди либерализацията, т.е. пазарът е изиграл своята роля."

Енергиен експерт: Когато расте потреблението на дизел, обикновено расте икономиката

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) иска равнопоставеност на всички участници на пазара с горива и върховенство на закона. Т...

В този момент нямаме причина да се притесняваме, както за националната газопреносна мрежа, така и за транзитната. Предприели сме всички необходими действия, имаме превантивен план за действие. Газовото хранилище в Чирен е пълно, ТЕЦ-те се запасяват с необходимото количество мазут, каза Петкова. Министър Петкова увери, че към настоящия момент няма основания да се притесняваме за доставките.

На въпрос какво ще се случи с "Южен поток", Петкова отговори, че няма яснота какво е становището на Еврокомисията. Тръбите на пристанище Бургас продължават да стоят, дружеството като юридическо лице продължава да съществува докато не получим писмено изявление от "Газпром".

Българското правителство следва много ясна политика – работим активно за енергийната ни сигурност, категорична бе Петкова.

Министърът уточни още, че НЕК няма как да попадне в държавния бюджет, но дефицитът е 3,7 млрд. лв. Тази дупка няма как да се запълни скоро, а в следващите няколко години и това ще се случи с либерализирането на енергийния пазар.

Казанджиев: В енергетиката България пренебрегва националния си интерес

България систематично отказва да създаде една интегрирана стратегия по завършване на енергийната си свързаност със съседните ѝ страни....

Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара, бяха финалните думи на Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com