Таванът на лихвите няма да бъде в сила със задна дата

34752
Таванът на лихвите няма да бъде в сила със задна дата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Депутатите приеха и на второ четене измененията в Закона за потребителския кредит. Според промените таванът на лихвите по кредитите (въведен преди две седмици) няма да важи със задна дата. Изключение са случаи, при които кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му, предаде „Фокус”.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов обясни, че сключените договори ще продължат да действат, като всеки ще може да погаси предсрочно кредита след изтичане на определен срок. „По този начин създаваме много по-добър ред”, каза той.

МВФ очаква 1,6% растеж на икономиката ни

МВФ прогнозира растеж от 1,6% на българската икономика тази година спрямо 0,9% през 2013 г. Очакванията за догодина са за растеж от 2...

Промените в закона бяха приети преди две седмици на първо четене. С тях бе въведен таван от 50,5% на лихвите на потребителските кредити, като към тях се включват и т.нар „бързи” заеми до 400 лв. Таванът се отнася за ГПР (годишен процент на разходите).

Измененията бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС, но конкретното предложение за тавана на лихвите дойде от „червения” депутат Георги Кадиев.

Някои фирми за бързи кредити и банки реагираха остро срещу ограничението, като заявиха, че то ще затрудни отпускането на бързи заеми.

Със законопроекта се забранява и на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно – такси и комисионни за действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисионна за едно и също действие. Въвежда се изискване видът, размерът и действието, за което се събират таксите и комисионните, да се описват ясно и точно в договора за кредит.

Не са виновни ЕРП-тата, виновна е държавата

Не са виновни ЕРП-тата, виновна е държавата. Това каза бившият министър на икономиката Румен Овчаров пред bTV.  Аз тази супа вече...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика