Танов: Тези, които искат да поддържат монопол, се борят срещу вноса на горива

3453
Танов: Тези, които искат да поддържат монопол, се борят срещу вноса на горива
Снимка: БГНЕС

Тези, които искат да поддържат монопол, в момента използват всички средства, за да докажат, че вносът на горива е вреден, а той е единственото нещо, което може да доведе до спад в цените. Това каза директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в ефира на Нова телевизия.

Той заяви, че има съпротива срещу конкуренцията и спиране на вноса на горива,.

Марешки отваря бензиностанция в София до 6 месеца

„Първата ни бензиностанция в София ще бъде открита до 6 месеца. Разглеждаме различни проекти и още не знае точно къде", заяви биз...

"Да, продължавам да мисля така" отговори шефът на Митниците относно предишни свои изказвания, че има картел на пазара на горива, който поддържа високите цени. 

Все пак той обърна внимание, че това не е дейност на Агенция "Митници", а работа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Последната, обясни Танов, досега не е имала нужните статистически данни, за да установи нарушения. "Надявам е, че след законодателните промени тя ще може да получи тези данни и ще може да реагира", каза шефът на Митниците.

Танов припомни, че свалянето на цените от една верига бензиностанции във Варна е накарало и останалите да ги понижат. По думите му, ако това стане в национален мащаб и има един търговец, който продава на ниски цени, то той би имал големи неприятности.

Относно инициираните проверки в "Лукойл" от Митниците Ваньо Танов заяви: "Задачата на Агенция "Митници" е да създаде равни условия за всички, които се занимават с акцизни стои, горивата попадат в тази графа. И това е нашата задача.. Ние имаме еднакви отношения към всички, които имат такава дейност."

По отношение на повишените данъчни приходи, шефът на Митниците заяви, че няма обективно обстоятелство за ръста, освен с осветляването на секторите. Много от средствата, които е трябвало да влязат в държавата, не са влизали, каза Танов. По думите му обаче не може да се говори за пълно осветляване. 

Във Велико Търново отчитат спад в цените на горивата

Продължава да се отчита спад в горивата във Великотърновско. Към момента във великотърновските бензиностанции бензинът А95 държи средна...

Относно осъдените за контрабанда Ваньо Танов заяви, че е правилно е да се наричат финансови престъпления, измами, които са възможни благодарение на корупцията във всички системи.

На въпрос дали тези, които се занимават с контрабанда имат достъп до високите етажи на властта, шефът на Митниците отговори: "Ясно е, че това не би могло да се случва, ако не е така".

"Смятам, че премиерът е прав в това изказване", каза Танов, визирайки коментарът на министър-председателят от тази седмица, че "мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават. Шефът на Митниците заяви, че става дума за всички, които са загубили суми в милиони.

Въпросът за осъдените може да бъде зададен към всички институции, отговори Ваньо Танов защо няма осъдени за контрабанда.

Той обясни още, че няма как да не е внимателен в думите си, като се има предвид, че е минал през три дела.

Лукарски не вижда горивата у нас да са твърде скъпи

Когато падат или се вдигат цените на петрола, то на крайния пазар това не става автоматично, трябва време. Така икономическият министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика