Съдят БНБ заради забавянето на изплащането на влоговете от КТБ

3052
Съдят БНБ заради забавянето на изплащането на влоговете от КТБ

Срещу Българска народна банка (БНБ) има заведени дела заради забавеното отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) и за забавянето на изплащането на гарантираните влогове. Това са потвърдили от Централната банка пред БНР. Оттам уточняват, че по делата с окончателен съдебен акт исковете са отхвърлени.

Вчера (10 февруари) Даниел Божилов от сдружение "Ние, гражданите" съобщи, че има вложител в КТБ, който е осъдил БНБ за обезщетение от 10 000 лева заради забавеното изплащане на парите му. Делото обаче все още може да бъде обжалвано.

БНБ ще трябва да каже какви бонуси за взели управителите й преди фалита на КТБ

Българската народна банка трябва да обяви как членовете на Управителния ѝ съвет са разпределили бонусите си, получени преди фалита на К...

От Централната банка отказват повече информация, защото част от делата не са приключили.

КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни 2014 година, но изплащането на гарантираните суми започна на 4 декември същата година.

На 22 април Софийския градски съд (СГС) обяви Корпоративна търговска банка в несъстоятелност с дата 6 ноември 2014 година. БНБ и прокуратурата обжалваха решението на съда в частта за дата на неплатежоспособността, т.е. 6 ноември 2014 г., с искане това да е датата на вземане на решение от централната банка за отнемане на лиценза на КТБ. Делото за несъстоятелността на КТБ мина в Софийския апелативен съд (САС) след протеста и жалбите по решението на СГС за датата на неплатежоспособност. Така тричленният състав на съда реши за начална дата на несъстоятелността на банката да се определи 20 юни 2014 г., когато беше отнет лиценза ѝ. Това направи по-лесно атакуването на цесии и прихващания по съдебен ред.

От началния ден на изплащането, 4 декември 2014 г., до 10 февруари 2016 г. над 110 хил. вложители в КТБ са получили от Фонда за гарантиране на влоговете в банките сумите по гарантираните си влогове в размер на близо 3,7 млрд. лв.

Техническите грешки за КТБ - практическите глупости, които още търпим

"Технически грешки". Това беше обяснението относно разминаването в данните от двата поредни списъка, които синдиците на КТБ извадиха пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика