Свързвани с Пеевски и Златев фирми довършват АМ "Хемус" на двойна цена

18983
Свързвани с Пеевски и Златев фирми довършват АМ "Хемус" на двойна цена
Снимка: БГНЕС

Участъкът на АМ "Хемус" след Ябланица ще бъде довършен, но не на възможно най-ниската цена, а на доста по-висока от очакваното първоначално. Предвид факта, че строителството ще продължи до 2020 година, ще трябва да се осигурят и пари, за което ще е необходимо одобрение от парламента. Това стана ясно след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите от търга за продължението на част от трасето. Комисията по обществената поръчка обяви резултатите за седмица, макар обикновено това да става в рамките на месец, коментира в. "Сега".

Проектът за първия етап от продължението на магистралата е за около 60 км след Ябланица до разклона с пътя Плевен - Ловеч. Този етап е разделен на две отсечки. Прогнозата беше двете отсечки да струват 434 млн. лева, но максималната цена може да стигне 798 млн. лева!

От 1 септември започва ремонт на "Хемус" между Шумен и Варна

От 1 септември започва ремонтът на автомагистрала "Хемус" между Шумен и Варна. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие...

Участъкът от Ябланица до Угърчин ще се изпълнява от обединение "АМ Хемус лот 1" с договорна цена от над 277 млн. лева без ДДС и с ангажимента крайната цена да не надвиши 298 млн. лева. Водещ партньор в това обединение е "Джи Пи Груп" ООД, която се свързва с шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев.

Вторият участък от Угърчин до разклона с второкласния път Плевен - Ловеч е даден на "ПСТ Хемус 2", който предложи за строежа близо 480 млн. лева, но не повече от 500 млн. лева. Тук водещо дружество е "ПСТ Груп" ЕАД, която се смята за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски и собствениците на Първа инвестиционна банка.

От класирането става ясно, че държавата е пренебрегнала кандидатите с най-ниските цени. Губещи се оказват офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица - Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23,41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания - с 50 млн. лв. по-евтина.

Според регионалния министър Лиляна Павлова разчетите на държавните експерти били предварителни, но проучванията показали необходимост от по-скъпи строителни дейности. "Участъкът от Ябланица до разклона за Ловеч се оскъпява заради тежкия терен и сложните съоръжения. Трасето включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти като тези на Витиня", обясни Павлова. От думите ѝ стана ясно, че виадуктите и тунелите оскъпявали всеки километър десет пъти.

Шефът на АПИ обясни защо точно така е построен ПВ Белокопитово

Пътният възел Белокопитово е проектиран с идеята в него да се включат две магистрали. Това каза пред Нова телевизия „Здравей Бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика