Стойнев: Задача №1 е модернизацията на 5-и и 6-и блок

13644
Стойнев: Задача №1 е модернизацията на 5-и и 6-и блок
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви във Враца, че АЕЦ "Козлодуй" ще бъде освободена от задължението да плаща дивидент на БЕХ, за да може със собствени средства да удължи експлоатацията на 5-и и 6-и блок, предаде БГНЕС.

Уверявам ви, средства ще има и 5-и и 6-и блок ще продължат да работят, увери министър Стойнев. За момента задача номер едно е модернизацията на тези два блока, поясни той. Задача номер две освен "Южен поток" е и бъдещото изграждане на 7-и блок.

На базата на направени разчети ще предприемем необходимото, за да има средства за удължаване на срока за 5-и и 6-и блок, коментира Стойнев. Той поясни, че се водят интензивни преговори с Уестингхаус и 7-и блок ще бъде изграден само при ясно структуриран финансов модел, съобщи БНР.

Според схема, въведена преди 2 години от печалбата на АЕЦ Козлодуй се отчислява дивидент към БЕХ. За миналата година той е 270 млн. лв. Нееднократно от АЕЦ "Козлодуй" са настоявали дружеството да бъде освободено от това задължение, за да изпълни без заеми, само със собствени средства проекта за удължаване с нови 10 години живота на 1000-мегаватовите 5-и и 6-и блок.

Парите са заделени не само за придобиването на "Химко", а и за модернизацията му, каза още Стойнев. За съжаление има заведено дело в Апелативния съд и затова синдикът не може да обяви този търг, на който ние ще се явим и ще закупим Химко, подчерта министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com