Стойнев: Освободеният от НЕК Инков ще ръководи „Южен поток”

49412
Стойнев: Освободеният от НЕК Инков ще ръководи „Южен поток”
Снимка: БГНЕС

След като по-рано днес стана ясно, че Владимир Инков е освободен от поста шеф на НЕК, вече се изясни и причината. Той ще отговаря за развитието на проекта „Южен поток”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС.

В процеса на работата си с г-н Инков видях, че той е достоен кандидат и затова ще отговаря за този изключително важен за България проект, посочи министърът, като отказа да коментира кой ще е новият директор на НЕК.

Освободиха директора на НЕК

Владимир Инков е освободен от поста изпълнителен директор на "Национална електрическа компания" ЕАД и член на Съвета на директорите н...

По-рано днес стана ясно, че Владимир Инков е освободен от поста изпълнителен директор на "Национална електрическа компания" ЕАД и член на Съвета на директорите на компанията.

Съгласно законоустановения срок, той ще продължи да изпълнява длъжността до излизане на решение за вписване на промени от Търговски регистър. Прекратяването на взаимоотношенията с членове на управителните органи на дружествата е съгласно клаузи от договорите за управление.

По информация на БГНЕС на мястото на Инков се очаква да бъде назначен Йордан Желев, който бе председател на Съвета на директорите на НЕК.

Владимир Инков застана начело на НЕК в началото на юли тази година, след като преди това оглавяваше Енергийния системен оператор (ЕСО). Мястото на Инков начело на ЕСО по онова време беше заето от тогавашния шеф на НЕК Иво Лефтеров.

Платформата до Варна е за проучвания относно строежа на "Южен поток"

Строеж на газопровода „Южен поток” край Варна няма и не е започвал. Това потвърдиха от компанията „Южен поток Транспо...

Инков е съветник на бившия енергиен министър Делян Добрев в периода 9 април 2012 година - 31 май 2013 година. През 2009 г. Инков е шеф на "Управление на проекти и мониторинг" в Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство, откъдето впоследствие е освободен. По информация на "Стандарт" освобождението е заради източване на европейски средства. С неговия подпис са изплатени парите от скандален проект за 4 млн. евро по програма ФАР, от който са изчезнали близо 1 млн. евро.

Министерството на финансите тогава отрича уволнението на Инков да има нещо общо с въпросния проект по ФАР. Причината за освобождаването била, че Инков имал фирма в нарушение на Закона за държавния служител т.е. конфликт на интереси.

Преди да влезе в борда на НЕК Йордан Желев, чието име се спряга за следващ шеф на компанията, е бил финансист в БЕХ. През септември той влезе в като представител на българската страна в борда на "Южен поток България". Сега той оглавява електрическата компания.

За Желев всъщност е подадено заявление за промяна на позицията, за да стане той най-вероятно председател на Съвета на директорите на НЕК, а Екатерина Димитрова Истаткова ще влезе в Съвета на мястото на освободения Инков.

Платформата до Варна е за проучвания относно строежа на "Южен поток"

Строеж на газопровода „Южен поток” край Варна няма и не е започвал. Това потвърдиха от компанията „Южен поток Транспо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика