Стойнев хем похвали ЕРП–тата, хем настоява да върнат парите на НЕК

15577
Стойнев хем похвали ЕРП–тата, хем настоява да върнат парите на НЕК
Снимка: БГНЕС

Само пет дни преди крайния срок (12 май), в който ЕВН трябва да предостави становището си за последните данни на НЕК относно дължими суми, икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев заяви, че електроразпределителните дружества са изрядни.

Според Стойнев ЕРП-тата са коректни, но не са върнали "все още" дължимото на НЕК.

"Атака" внесоха проект за създаване на Временна комисия за Плевнелиев и ЕРП-тата

От ПП „Атака” внесоха в Народното събрание проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия, която да разследва п...

„Не мога да кажа дали ще има отнемане на лицензите”, посочи министърът. Думите му съвпадат с тези на председателя на ДКЕВР Боян Боев, който преди седмица също не знаеш и казваше "ще видим" по темата.

„Водят се преговори между НЕК и конкретните електроразпределителни дружества и може би ще има споразумение, но може и да няма. В крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК”, допълни Стойнев при изслушването си в Икономическата комисия на парламента, предаде Агенция "Фокус".

Министърът допълни, че не е запознат с доклада за трите ЕРП-та. Според него този доклад е задължение на ДКЕВР като би било добре той да бъде оповестен публично.

Попитан дали е запознат с преговорите за твърдите цени между ВЕИ-та и държавата, Стойнев коментира: „Водим преговори с дългосрочни договори, т.е. има преговори с две централи да се променят условията, тъй като считам, че тези условия не могат да отговарят на публичната действителност и този, който е взел това решение, не е мислил за бъдещето на българската енергетика”.

Южен поток

Късо съединение, трансформаторът гърми

Не знам. Не мога да кажа. Ще видим. Това бяха отговорите на поредния председател на ДКЕВР Боян Боев след поредното открито заседание на...

"Трябва да се възползваме максимално от проекта "Южен поток", който е важен за България и за Европа и за който страната ни няма да даде един лев - ще създадем работни места, ще донесем печалба и ще връщаме заема за изграждането му единствено чрез дивидентите от проекта."

"Тръбите ще бъдат под земята, тяхното производство започна и когато дойдат истинските тръби, те ще бъдат положени", обясни Стойнев във връзка с тръбите от заварката, която беше представена от премиера Пламен Орешарски. Преди по-малко от половин месец стана ясно, че тях ги няма и са били прибрани на склад.

Отделните държави отделят огромно значение на проекта, а Австрия чрез компанията OMV вече подписа директен договор с "Газпром", посочи Стойнев и добави, че в момента започна борба откъде ще мине проектът, а ние като държава се намираме в изключително благоприятна позиция, от която трябва да се възползваме. Би било хубаво опозицията да подкрепя националните проекти, а не да работи против тях, категоричен бе Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

По отношение на идеята за общ Европейски енергиен съюз министърът посочи, че тази идея на Полша тепърва предстои да бъде обсъждана. Първоначалното предложение всички държави да се ползват с еднакви цени на природни газ е била почти отречена от Главна дирекция "Енергетика", подчерта Стойнев. За съжаление това трудно може да бъде постигнато, посочи министърът. Той бе категоричен, бе България трябва да анализира как подобна идея ще помага на страната ни, как ще реши проблемите ни и как ще осигури сигурност на доставките на природен газ.

За консулствата, които ще бъдат отворени в Русия Стойнев посочи Екатеринбург, Новосибирск, както и други два града. „Всяка една санкция може да доведе до контрасанкция, така че се надявам да бъдат взети правилните решения от страна на Европа и още повече се надявам на солидарност от тяхна страна, тъй като отделните държави са зависими по различен начин от Русия и общото решение не бива да бъде в полза на определени държави. Най-важна е солидарността и ако има такива санкции, тежестта трябва да бъде равномерно разпределена”, коментира Стойнев за санкциите от Европа към Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com