Спорен текст за обществените поръчки предизвика обвинения за корупция

3110
Спорен текст за обществените поръчки предизвика обвинения за корупция
Снимка: БГНЕС

Възложителят на обществена поръчка ще може да преценява дали кандидат, който е извършил нарушение или престъпление, може да бъде допуснат до участие в процедурата. Това гласи нов текст в Закона за обществените поръчки, приет на второ четене от Народното събрание.

Новият текст, който е в раздел "Доказване на надеждност", предвижда възложителят - най-често чиновници в институциите, да преценяват дали степента на изброени в списък нарушения и престъпления и предоставени доказателства са достатъчни основания за допускането на даден кандидат в обществена поръчка. Сред нарушенията и престъпленията са участие в организирана престъпна група, подкуп, престъпление против финансовата, данъчната или осигурителната система, включително изпиране на пари, престъпление против стопанството, престъпление против собствеността, престъпление, има задължения по смисъла на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към държавата и/или към община и аналогични задължения за данъци или вноски за социалното осигуряване съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията; видът и размерът на задълженията следва да са установени с влязъл в сила акт на компетентен орган или да са доказани от възложителя с подходящи средства. При наличие на някое от изброените нарушения или престъпления кандидатът има право да представи доказателства, че е предприел мерки, които гарантират неговата надеждност, въпреки наличието на съответното основание за отстраняване.

Медийните услуги ще се купуват без обществена поръчка

Купуването на медийни услуги ще става без обществена поръчка. Това решиха окончателно депутатите, като изключиха от Закона за обществен...

Според "Патриотичния фронт" този текст е покана за корупция. Депутатът на "Патриотите" Димитър Байрактаров дори го нарече "Добър ден, корупция". Чиновникът ще става съд и прокуратура, обоснова се той, като посочи, е може кандидатът да каже, че плаща разсрочено задължения, но това не означава, че ги е платил или ще ги плати. Уж антикорупционен закон ще правим, а с такива текстове допускаме корупцията, аргументира се той.

Текстът влезе по предложение на вицепремиера Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика