Спешно са необходими 150 млн.лв за "Мини Марица изток", заявиха от КТ "Подкрепа"

8377
Спешно са необходими 150 млн.лв за "Мини Марица изток", заявиха от КТ "Подкрепа"
Снимка: БГНЕС

Ако не се намерят спешно 150 милиона лева за заплати и осигуряване на добива на въглища през есенно-зимния сезон в „Мини Марица изток“, държавата е заплашена от режим на тока. Това предупредиха от КТ „Подкрепа“ след заседание на Националния стачен комитет на синдиката в централата на въгледобивното дружество в Раднево, съобщава БНР.

Има опасност България от износител да стане вносител на ток. Проблемите са финансови, структурни и законодателни, твърдят от миньорската федерация „Подкрепа“. Синдикалните лидери от миньорската федерация настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

"Мини Марица-изток“ дължи 80 милиона лева на контрагенти, а има да получава около 380 милиона от централите. От ремонтната програма за 66 милиона лева са изпълнени едва дейности за 26 милиона, а от 130-те милиона инвестиционна програма са усвоени само 23 милиона лева. На този етап не е възможно авансово плащане на въглища от централите, тъй като това не е залегнало в търговските им договори с „Мини Марица-изток“. Трябва да се намали и добива на въглища до 27 милиона тона годишно и да се подобрят дейностите по разкриването им.

AES към НЕК: Платете ни, за да платим на "Мини Марица" и да има по-евтин ток

Възможността една от американските централи в лицето на ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” да свали цената за разполагаемост и с това и...

От Националния стачен комитет са категорични, че нямат намерение да свалят правителството, но Владимир Топалов каза пред "Хоризонт", че ако спре въгледобивът, миньорите няма да работят без пари.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com