Спас Русев може и да се размине с "Виваком"

6220
Спас Русев може и да се размине с "Виваком"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ще има ли обрат в сделката за придобиването на "Виваком"? Възможността е реална на фона на отложени плащания, жалба от претендиращ собственик на акции и започнало разследване в британската Служба за борба с тежките измами срещу начина на провеждането на процедурата по наддаването за телекома.

През ноември бизнесменът Спас Русев спечели напрегнат търг за "Виваком" с оферта за 330 млн. евро. До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ Капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка "Виваком".

Незаинтересованият Луврие се върна да обжалва решението на КЗК за придобиване на "Виваком"

Компанията "Луврие Инвестмънтс Къмпани 33 С.А." (Louvrier Investment Company 33) е обжалвала решението на Комисията за защита на конкур...

Сделката с Русев вече бе одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и се очакваше да приключи до март, но по информацията на в. "Банкеръ" "ВТБ Капитал" е решила да удължи до 10 март срока за погасяването на заема, заради който бе извършена продажбата.

Отварянето на нова възможност за изплащане на дълга може да доведе до отмяна на търга и запазване на досегашната собственост в телекома. "ВТБ Капитал" държи над 33 на сто в БТК, малко над 43% са на притежателя на фалиралата КТБ Цветан Василев, а останалите малко над 23% - на група кредитори на компанията, най-големият от които е американецът Майкъл Тененбаум.

Още преди провеждането на продажбата на "Виваком" през ноември в Лондон предприемачът Дмитрий Косарев, който е свързан с руския "православен олигарх" Константин Малофеев, обяви, че всъщност той е собственик на 43.3 на сто от акциите в оператора, тъй като е изкупил дела на Цветан Василев. Косарев сезира главният прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че се прави незаконен опит за продажба на "Виваком", тъй като неговата фирма "Емпрено Венчърс Лимитед" била собственик на 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), държаща въпросните 43.3 на сто. В началото на 2015 г. компанията LIC33 на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие взе дела на Цветан Василев в БТК, но през юли Луврие обяви, че активите са върнати на предишния им собственик. През ноември Косарев заяви, че този дял е негов, но Милен Велчев твърди, че акциите са си на Цветан Василев.

Сегашният ход на "ВТБ Капитал" разкрива няколко неща, пише "Банкеръ". От една страна, банката явно няма необходимия резерв, с който да провизира кредита, за да може да го направи предсрочно изискуем. Затова обявява нов срок за приемане на плащания. От друга страна има множество спорни моменти около търга – заведени са съдебни дела в Люксембург, Лондон и Виена по жалби на "Емпрено Венчърс“.

КЗК разреши на Спас Русев да придобие "Виваком"

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на "Виваком" от страна на Спас Русев. Това става ясно от решение на институц...

Запознайте се с още подробности по темата в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com