Сметната палата: Отчетите на две банки не са проверявани от БНБ дори дистанционно

12605
Сметната палата: Отчетите на две банки не са проверявани от БНБ дори дистанционно

Пълен крах – това е заключението от одита на Сметката палата относно надзора, който БНБ упражнява, за да има България стабилна банкова система. Проверката на Сметната палата за дейността на БНБ по отношение на банковия надзор обхваща периода 1 януари, 2012-та година – 31 декември, 2014-та година.

Заключенията на одита, предаден вече в Народното събрание, са категорични – създадената в БНБ практическа система е такава, че с твърде много правомощия се натоварва подуправителят на „Банков надзор”, а на всичкото отгоре има достатъчно възможности отчети на банки за състоянието им всъщност да не бъдат проверени от БНБ.

Банките у нас спечелили с 30% повече за година

Печалбите на банките в България продължават да се увеличават. През периода януари – септември 2015 г. те са спечелили общо 795 мл...

Според Сметната палата „Банков надзор” на БНБ не е проверявал по същество верността на данните от отчетите на банките. Правена е само автоматизирана проверка, като на всичкото отгоре от тази проверка са изключени „отчетите на две кредитни институции”! От одита не става ясно за кои две банки се отнася констатацията. Въпреки констатираните негативни тенденции и индикации за проблеми при дистанционния надзор в определени банки, не са инициирани инспекции на място и не са предприети съответни надзорни мерки, подчертават от Сметната палата.

Дистанционният надзор на БНБ е показал и влошаване на показателите на две от кредитните институции в България, но въпреки това кредитният им рейтинг не е бил променен. Това е „индикация за недостатъчна ефективност на дистанционния надзор и за предоставяне на погрешна информация за банковата система”.

Сметната палата казва и друго: „Обезпокояващ е фактът, че четири от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция през тригодишния одитиран период (1 януари, 2012 – 31 декември, 2014), девет от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция в рамките на две последователни години, като в шест са извършвани само тематични или специализирани проверки”.

Вътрешният одит на БНБ не е правил одит на „Банковия надзор през одитирания период (1 януари, 2012 - 31 декември, 2014). Причина за това е, че дейността на управление „Банков надзор“ е оценена като нискорискова. За сравнение - дейности и звена като „Секретариат на УС“, „Протокол и връзки с обществеността, преводачески услуги, транспорт“, „Социална политика на БНБ“ са определени като по-рискови от нея. Едва в края на 2014 г. такъв одит е извършен и установява сериозни пропуски в дейността по надзорно наблюдение на кредитните институции.

МВФ и Световната банка препоръчват БНБ да контролира по-стриктно банките

БНБ да може да иска освобождаване на мениджъри на банки, за които се смята, че не изпълняват адекватно задълженията си. Това е една от ...

Пълната картина на бакиите с контрола на банковата система вижте в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика