Скандално: Терзиева е разрешила строеж на "Южен поток" в Паша дере

35112
Скандално: Терзиева е разрешила строеж на "Южен поток" в Паша дере
Снимка: БГНЕС

Наследството на кабинета Орешарски със сигурност ще е доста тежко, след като стана ясно, че досегашният министър на регионалното развитие Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на „Южен поток” в местността Паша дере. Точно там би трябвало да се намира приемния терминал на газопровода и точно в този участък, преди свръзката към Провадия, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) си призна, че е продало 358 декара на „Южен поток” АД.

Терзиева е подписала заповедта на 31 юли, а това става ясно от информация на сайта на Министерството на регионалното развитие. Заповедта е в размер на 52 страници.

Зелените напомнят: Следващият парламент да разследва "Южен поток"

След края на управлението на Пламен Орешарски нека не забравяме какво трябва да свърши следващия парламент. Това пишат в своя официална...

Според заповедта разрешението важи за строеж на „Приемен терминал Паша дере” и компресорна станция „Варна”. За одобряването на проекта е платена такса от 3000 лева, а за издаването за разрешението на строежа – такса от 1500 лева.

Имайки предвид достигнатия етап на развитие на проекта и следващите стъпки, които следва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което от своя страна неизбежно ще забави съществено както реализацията на проекта като цяло, така  и заложените от българската държава цели в национален и европейски мащаб, пише Терзиева в мотивите си. Тя припомня и „изключителните ползи за България от „Южен поток” – ще се утвърдим като значителен фактор при преноса на природен газ към ЕС, ще увеличим сигурността на газовите доставки, ще имаме директна газова връзка с Русия и тя ще е връзка и с ЕС, ще се задоволи повишеното търсене на газ в ЕС, ще се повиши развитието на националата газопреносна мрежа.

"На служебния кабинет всички възлагаме големи надежди и отговорности. Ето и първи скандал, от който трябва да измъкне България - най-скъпата част, а и най-опасната за хората, от "замразения" Южен поток има разрешение за строеж - грабежът си върви с пълна сила!", коментира във Facebook лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Само преди няколко дни, във Facebook премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви, че ЕК стартира първи етап от наказателна процедура срещу България заради „Южен поток”. На всичкото отгоре официално проектът е замразен по думите на самия Орешарски.

Генадий Тимченко: Дойде Маккейн и ни изкара от "Южен поток" в България

Компанията "Стройтрансгаз", чийто основен акционер е Генадий Тимченко, излезе официално от проекта за строителство на газопровода "Юж...

Разрешението на Терзиева може да се обжалва в срок от три дни след публикуването му в "Държавен вестник".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика