Скандал след скандал - кабинетът Орешарски е одобрил и ПУП на "Южен поток"

29965
Скандал след скандал - кабинетът Орешарски е одобрил и ПУП на "Южен поток"

Скандалите около проекта „Южен поток” на българска територия нямат край. След като първо стана ясно, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е продало 358 декара земя при Паша дере, а след това излезе и заповед за даване на разрешително на приемен терминал и компресорна станция при Паша дере, вече е известно, че има одобрен Подробен устройствен план (ПУП) на газопровода в България.

Информацията беше оповестена от Balkanleaks, а одобрението е станало факт още на 1 юли. 19 дни по-късно ПУП е влязал в сила, а на 23 юли, денят, когато Пламен Орешарски официално внесе в деловодството на Народното събрание оставката на правителството си, „Южен поток Транспорт” е била уведомена за действащия вече Подробен устройствен план.

Пеевски няма фирми, свързани с "Южен поток", твърди Стойнев

Някои медии излязоха с информация, че в консорциума около "Южен поток" фигурират фирми на Цветан Василев, Делян Пеевски (на снимката) и...

Уведомлението е станало посредством писмо до съветника за България на „Южен поток Транспорт Б. В.” и на директора на българския клон на компанията Деян Калайджиев. Писмото е подписано от заместник-министъра на регионалното развитие Мирослав Мазнев. Подробният устройствен план е разписан отново от Десислава Терзиева.

Самият Орешарски призна на 2 август във Facebook, че Европейската комисия е стартирала първи етап от наказателна процедура срещу България заради „Южен поток”. И в същия статус Орешарски заяви, че е дал разпореждания за замразяване на проекта, но „ако някъде по веригата се извършват подготвителни действия по проекта, това е различно”. Как точно е различно, Орешарски не обясни.

Според сега действащия Наказателен кодекс на България и определението за държавна измяна, нито един от министрите на кабинета Орешарски не може да бъде подведен под отговорност. Интересен факт е, че в подготвяния от Зинаида Златанова нов Наказателен кодекс беше дадена следната формулировка за държавна измяна: „Действия, извършени в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да ѝ служат във вреда на Републиката“.

Срещу строежа на "Южен поток" вече са внесени две жалби - от Радан Кънев и от "Гражданска лига за България".

Стойнев: Ако се открие газ в Черно море, може да го транспортираме по "Южен поток"

Ако в Черно море бъде открит газ, той може да бъде пренасян по „Южен поток”. За осъществяването на евентуалния транзит вече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com