Синдиците на КТБ предявиха иск за 234 млн. лева*

5488
Синдиците на КТБ предявиха иск за 234 млн. лева*
Снимка: БГНЕС

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са предявили иск за рекордните 234 млн. лева. Това става ясно от седмичния им отчет.

Искът е представен пред Софийския градски съд, но заради банковата тайна не става ясно кое е дружеството, което трябва да плати сумата. Тя е рекордно висока спрямо предишни искове, предявени от синдиците на Корпоративна търговска банка, съобщава БНР.

Дянков предупреди: Харчим много, с този дефицит вдигането на данъците е неизбежно

Влизаме в дългова спирала, но 5-те млрд. лева буфер, които са предвидени в следващия бюджет, ще позволят на кабинета да си осигури по-с...

В седмичния отчет е описано, че синдиците са предоставили на Софийска градска прокуратура оригинални документи за касови извлечения. Повече информация за клиента и за датите на направените транзакции обаче не се съобщава. Според Mediapool обаче става въпрос за "Петрол".

До момента синдиците водеха битката за осребряване на активите на "Петрол" в полза на държавата чрез процедури по несъстоятелност на два от големите акционери в "Петрол" – "Корект фарм" и "Алфа Кепитъл", както и чрез запор на акции на дружества от групата. "Корект фарм" и "Алфа кепитъл" държат 47% от акциите на "Петрол", което все още се контролира от ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. В края на 2014 г. той успя да смени ръководството на дружеството, като оглави управителния съвет, а в надзорния съвет вкара кумеца си Николай Гергов. Смени и седалището на компанията от Бургас в Ловеч. След това чрез апорти и прехвърляния, Гриша Ганчев успя да вкара ключови активи – 330 бензиностанции на "Петрол" в дъщерното дружество "Елит Петрол", чиито акции бяха запорирани от синдиците по-рано през годината.

Битката за овладяване на активите на "Петрол" се води повече от пет години. Първоначално тя започна между дъгогодишните съдружници Денис Ершов и Митко Събев. Именно фирми на Събев получиха заеми от КТБ в размер на около 90 млн. долара и така индиректно, чрез подставени лица, в управлението на петролната компания влезе мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Провалът на КТБ обаче накара държавата да опита да осребри активите в своя полза.

Както всяка седмица, така и този път синдиците в новия си състав са изпратили редица данни на НАП, БНБ, ДАНС и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това е първият доклад, подписан от Кристи Маринова и Ангел Донов, които встъпиха на мястото на Росен Ангелчев като синдици. Лазар Илиев продължава да изпълнява функциите си.

Симеонов: В началото на 2016 г. ще станат ясни виновните за КТБ

В началото на следващата година очакваме да бъдат публично оповестени имената и фирмите, замесени в аферата „КТБ”. Това каз...

Припомняме, че тази сутрин и бившият финансов министър Симеон Дянков коментира темата "КТБ". На въпрос ще си върне ли държавата парите от банката, Дянков отговори: „Трудно”. Световната практика е 10-15%, но мина много време. Оттук насетне едва ли ще има кой знае какви разкрития, подчерта Дянков. Той се съгласи, че ситуацията е същата като при банковите фалити през 1996-97 година – виновни няма. Не може същите хора да продължат напред като капиталисти – това се случи в Чехия, в Словакия, в Полша, в Естония. У нас не се случи, защото бившите комунисти спечелиха първите избори, влязоха във финансовия, енергийния и медийния сектор и ги управляват. Това са същите хора, срещу които тръгна протестът през 1989 година, обясни Дянков. В Чехия и Полша минаха закони за лустрация, у нас не се случи, добави той. И завърши, че „трудно” ще има подобрение след като тези хора вече са се трансформирали в капиталисти.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com