Щонов върна на Стойнев: Защо не изпълни разпореждането за спиране на "Южен поток"?

17825
Щонов върна на Стойнев: Защо не изпълни разпореждането за спиране на "Южен поток"?
Снимка: БГНЕС

Жестоката разправия кой е виновен и за какво по отношение на провала с „Южен поток” продължава да кънти по медиите.

Пред БНР служебният икономически и енергиен министър Васил Щонов заяви, че предшественикът му Драгомир Стойнев не си е свършил работата и не е спрял всички дейности по проекта след изрично писмо от тогавашния премиер Пламен Орешарски, пратено на 31 юли тази година. В писмото, по думите на Щонов, се казва: "Във връзка с наказателната процедура от Европейската комисия към България, моля всички министри, в частност министъра на енергетиката, да предприемат всички законови мерки, за да се спре по-нататъшна работа по проекта". Заради факта, че Стойнев не го е изпълнил, трябваше аз да го направя, твърди Щонов.

Борисов: Чакаме становище от ЕК за бъдещето на "Южен поток"

"Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода "Южен поток". Това заяви министър-председа...

Служебният икономически и енергиен министър сподели, че не може да каже колко точно е щяла да струва отсечката на „Южен поток” в България. В пресата се говори за сума до 4 млрд. евро, призна той, без да уточнява така ли е.

„Договорът за разходите беше подписан. Договорът за приходите, неразделна част от документацията, за да се изчислят ползите от проекта, не беше подписан. Има проектодоговор за транзитните такси, който дава някаква индикация какви се очаква да са ползите, но не е подписан и няма правна стойност. Едно продължаване на проекта би задължило България с до 2 милиарда евро, което е нещо, което нито един министър не си е позволил, без да има яснота какви ще са транзитните такси и ползите”, каза Щонов.

По отношение на писмото, което изпрати до „Газпром”, Щонов обясни, че го е направил с идеята руският енергиен монополист да се разбере с ЕК заради изискванията „Южен поток” да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет – различен собственик на тръбата и различен доставчик, свободен достъп на трети страни до тръбата на европейска територия.

По-рано днес, пред агенция ПИК, бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев нападна и сегашния енергиен министър Теменужка Петкова. След като още вчера, 3 декември, Стойнев заяви, че с писмо до „Газпром” Щонов е предопределил спирането на „Южен поток”, днес последва и атака към Петкова.  "Сегашният министър на енергетиката Петкова първо трябва да се запознае с всички документи по "Южен поток". Една от заръките на Европейската комисия беше да не се правят повече търгове. По тази причина по времето, в което аз бях министър, уведомих БЕХ да не се извършват търгове. Но ЕК поиска и информация, защото стартиралата процедура касае мождуправителствено споразумение от времето на Станишев, за начина по който е сформирана проектната компания "Южен поток" съвместно с БЕХ и "Газпром" от времето на Борисов и за проведените търгове от времето на първото правителство на Борисов до това на Орешарски", заяви Стойнев.

Работници товарят тръбите на "Южен поток" във Варна

След изказването на руския президент Владимир Путин от началото на седмицата, че "Южен поток" спира, страстите се разгоряха много серио...

"Тук не са визирани никакви конкретни фирми, а самата процедура - дали трябва да има тръжни процедури или проектната компания да изпълнява Закона за обществените поръчки. И тъй като ние сме следвали правилата на проектната компания, които са създадени от времето на ГЕРБ, затова продължихме с търгове. И когато ЕК поиска информация по въпросите, за които ви споменах, ние отговорихме с официално решение на Министерския съвет. Изпратихме това решение и очакваме ЕК да каже дали приема тези наши доводи", категоричен е бившият енергиен министър в кабинета "Орешарски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика