Щонов: Най-важната задача пред енергетиката е удължаванете на 5 и 6 блок на "Козлодуй"

21172
Щонов: Най-важната задача пред енергетиката е удължаванете на 5 и 6 блок на "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Един от приоритетите, върху който работим, е удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви служебният енергиен министър Васил Щонов на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде „Фокус”. „Според нас и според мен лично, най-важната задача в момента пред българската енергетика е удължаването на срока на тези блокове”, допълни Щонов.

Щонов посочи, че лиценза на 5 блок изтича в края на 2017 година, а на 6 блок – в края на 2019 година. „Направен е план, който се състои в две части. Едната е оценка на състоянието на корпусите”, обясни Щонов и посочи, че тази оценка е много важна, тъй като колкото е по-безпристрастна и по-точна, толкова по-малко елемента ще бъдат заменяни. „Съществува огромна възможност за корупция, там има само един доставчик на това оборудване”, коментира Щонов.

Красен Станчев: Поскъпването на тока е неизбежно

Поскъпването на тока е неизбежно. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Стан...

Щонов добави, че втората фаза в работата им е подменянето на тръби и кранове, технически детайли. „Получаваме уверения, че лицензът ще бъде продължен навреме. „Това, което се говори в момента, е за 20 години, което според българското законодателство ще бъде десет плюс десет и на всеки десет години ще трябва пак да се лицензира”, каза още Васил Щонов.

Поради редица непоследователни решения задълженията на НЕК ще достигнат 4 млрд. лева след година, заяви още Щонов. „Ако се добавят други възможни шокове към системата, това наистина е голям проблем. Този проблем започва да нараства главоломно през последната година и трябва да се вземат много спешни мерки”, допълни Щонов.

Щонов обясни, че се наблюдава излишък на капацитет на производствени мощности и се очаква той да продължи поне до 2020 година. Според Щонов това се получава, тъй като търсенето на електроенергия намалява заради енергийната ефективност.

„Това не са само програмите, които правителството е поело като ангажимент пред европейската общност, това е самата промяна в индустрията. Производството става по-ефективно, за да се произведе една единица БВП, ще се използва все по-малко енергия”, подчерта Щонов и добави, че по тази причина трябва да се разгледа възможността за износ, за развиване на тежка индустрия в България. „Това е част от т.нар. икономическа и енергийна система на България, която няма да успеем да завършим. Не е реалистично едно служебно правителство да постави тази рамка на България, но ще дадем насоки как да се развива”, коментира Васил Щонов.

ЕВН: При една по-тежка зима, ще има аварии

При една по-тежка зима, ще има аварии. В момента имаме одобрени инвестиции в мрежата в размер на 60 млн. лв. годишно при необходими 130...

По отношение либерализирането на енергийния пазар Щонов посочи, че до 2015 година пазара трябва да бъде напълно либерализиран. „Това не означава, че общественият доставчик и дългосрочните договори автоматично ще изчезнат, те ще продължат да съществуват”, каза Щонов и коментира, че колкото повече се либерализира пазарът, участниците трябва да имат други умения, т.е. няма да има гарантирано изкупуване, ще трябва да се управлява производствения цикъл по друг начин, ще трябва да се планират доставките за електроенергия – колко въглища трябва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com