Щонов изрично нареди на БЕХ да спре всичко по "Южен поток"

30399
Щонов изрично нареди на БЕХ да спре всичко по "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) преустановяване на всички действия по "Южен поток" докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

С писмо служебният министър уведомява енергийния холдинг да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток", съобщават от МЕИ. След заседание на 11 август 2014 г. Българският енергиен холдинг взе решение и да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания "Южен Поток България" АД, за което е дадено решение на министъра на икономиката и енергетиката от 11.12.2013 г.

Министър Васил Щонов задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на Европейската комисия по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство.

В петък, 15 август, Щонов заяви, че проектът за газопровода "Южен поток" почти не носи риск за България, а въпросът е как да отговаря на изискванията на Европейския съюз. "Всички вярваме в Южен поток", каза той и допълни, че и се работи проектът да бъде направен съвместим с изискванията на ЕС и как България "да извлече от него максимални ползи".

Стойнев забрави, че е изгонил фирмите на Пеевски от "Южен поток"

Какво лошо има в това, че Десислава Терзиева е подписала разрешително за строеж на „Южен поток” в Паша дере. Ние сме се съ...

Както е добре известно, след оставката на правителството на Пламен Орешарски станаха ясни някои смущаващи факти. На първо място, бившият регионален министър Десислава Терзиева е сложила подпис под разрешително за строеж на "Южен поток" в Паша дере на 31 юли. На 22-ри пък Министерството на земеделието и храните е продало 358 декара земя на "Южен поток" АД точно в региона на Паша дере. Всичко това е станало, след като Орешарски изрично заяви, че всякакви действия по проекта се спират. Във Facebook обаче бившият премиер написа: "Ако някъде по веригата се извършват подготвителни действия, това е различно". И не уточни какво е различното.

Заради всички тези действия срещу строежа на "Южен поток" бяха внесени 12 жалби. Кметът на Варна Иван Портних, който беше избран с подкрепата на ГЕРБ, обаче не видя нищо нередно в разрешителните, дадени в последния момент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com