Ще правим нов закон за храните, за да стимулираме родното производство

13084
Ще правим нов закон за храните, за да стимулираме родното производство
Снимка: Getty Images/Guliver

Изцяло нов закон за храните ще подготви Министерството на земеделието и храните. Това обеща земеделският министър Десислава Танева по време на дискусията "Вкуси в България".

Танева направи обещанието след изнесени данни от председателя на съюза "Произведено в България" Лукан Луканов, предаде БНР. Той заяви, че 64% от хранителните стоки , които се продават у нас, са вносни. Не са от България 84% от месото и 78% от плодовете и зеленчуците, които купуваме. Данните са на Българската стопанска камара отпреди няколко години. Днес ситуацията е още по-трагична, посочиха експертите и препоръчаха, държавата да намери начин подобно на останалите европейски държави - без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимул на българското производство.

Куриози и съвети за обезщетения заради развалени храни

Лимон с оцветител, хлябове с боя и с плесен, салам с парче метал - сигналите за развалени храни и такива, които не отговарят на стандар...

Сред мерките предложените мерки са: активизация на българските митници, които да контролират вноса от трети страни и по активна дейност на Агенцията по храните, която не трябва да проверява само българските производствени предприятия, а да влезе в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.

В отговор министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че се създава Консултативен съвет по храните, в които ще бъдат поканени представители на министерствата на Икономиката, на финансите и на здравеопазването. Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов закон за храните. Това е крайно необходимо, защото, например, в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар, акцентираха и представители на браншови организации.

Сивата икономика

Междувременно стана ясно, че 250 фирми в цялата страна ще бъдат проверени заради това, че отчитат складова наличност на стоки на обща стойност близо 30 млн. лева. Компаниите търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки, плодове и зеленчуци, предаде БГНЕС.

От приходната агенция информират, че по счетоводни данни за тези фирми в складовете им би следвало да се съхраняват стоки на обща стойност 30 млн. лева, но по оценки на НАП по-голямата част от тях са продадени без документи. Ревизорите работят по разкриването на типична схема за избягване на облагане, при която покупката на стоки се извършва при спазване на данъчните изисквания – с издаване на фактура, но следващата препродажба става без документи, т.е без да се отчете оборотът.

През миналата година около 300 фирми са били ревизирани заради подозрителни стокови наличности. В над 90% от случаите стоките не са били открити, като на нарушителите са съставени актове за над 15 млн. лева. От НАП констатират също, че рисковите фирми периодично "изписват" стоките, издавайки фактури на несъществуващи дружества или на фирми, които дори не подозират, че са станали купувачи. Този опит за злоупотреба обаче се открива лесно, тъй като НАП разполага с компютърна система, която следи издаването и получаването на всяка една ДДС фактура в страната. Системата автоматично генерира и списъци от търговци, чиито документи не са осчетоводени от техните получатели.

Масово ни мамят с грамажа на пакетираните храни

Масови измами с грамажа на пакетираните храни - заради неточности през последната година властите са иззели от пазара 60 000 такива про...

Ако в хода на проверките се установи, че стоките не са налични, ще бъдат възложени ревизии, с които да се обложат недекларираните приходи, заедно с изтеклите лихви. В случаите на избягване на облагане в особено големи размери, данните ще бъдат предадени в Прокуратурата, за започване на наказателно преследване. Освен тези контролни действия, са предвидени и ревизии на дружества по Закона за корпоративното подоходно облагате, за които е установено, че отчитат големи обороти, но нямат извършвани ревизии скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика