Ще има или няма да има втори лифт на Банско - държавата се обърка

16964
Ще има или няма да има втори лифт на Банско - държавата се обърка

Тотално противоречие между официалните съобщения на Министерския съвет (МС) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) относно един и същ въпрос възникна днес.

Именно на днешния ден вицепремиерът Даниела Бобева, която отговаря за икономическите въпроси, имаше посещение в Банско, Разлог и Добринище. На това посещение тя се срещна с представители на бизнеса и местната власт в тези градове.

"За да остане природа в България": ЕК не е спряла всички процедури относно Пирин

Европейската комисия е спряла само част от наказателната процедура срещу нашата страна заради застрояването на Национален парк „П...

Според съобщението на Министерския съвет на въпрос дали ще има разширение на ски зоната и изграждане на втори лифт в Банско, Бобева отговаря: „Не искайте от мен да реша за секунди въпрос, който три правителства преди нашето не са решили. Ще говорим с министрите и ще решим какво да правим”. Според съобщението на МИЕ обаче "правителството твърдо застава зад проекта за втори лифт", като Бобева лично е потвърдила държавната подкрепа за проекта.

В съобщението на МС се казва още, че Бобева е обяснила следното: “Планът за управление на Пирин не позволява разширяване на зоната. Предстои изготвяне на нов план. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане и с него ще се очертае бъдещето на Пирин”. Точно този аргумент използваха и „За да остане природа в България” при оспорването на решението – нарушен е Планът за управление на НП "Пирин" и на концесионния договор за ски зона "Банско".

Вторият лифт в Банско се превърна в безкраен низ от спорове между общинските власти и природозащитниците от „За да остане природа в България”. При правителството на Бойко Борисов дори се стигна до устно обещание за лифт, но това така и не беше финализирано като официално решение – когато случаят се раздуха, Министерският съвет замрази решението. Впоследствие Върховният административен съд (ВАС) постанови, че изграждането на лифт в местността Платото в Национален парк "Пирин" е незаконно, след като първо обаче каза точно обратното.

Исканията на бизнеса в региона

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който придружаваше Бобева, отчете че България вече е на четвърто място сред дестинациите за ски туризъм в Европа и има потенциал да посреща 1,5 млн. туристи в ски сезона, но поради липса на капацитет посреща само около 400 000 годишно.

Кметът на община Банско готви референдум

Кметът на община Банско Георги Икономов обявява на своите съграждани, че на предстоящата сесия на общинския съвет ще внесе предложение ...

“Очевидно ще трябва да направим всичко възможно това да се случи - дали това ще е втора кабинкова линия, дали трета - но нещата, които са започнати, трябва да се надграждат и да се довършат”, коментира Ботев.

В Разлог пред Бобева бе представен проектът за ски център “Кулиното”, който не се осъществява заради ограниченията за строителство в защитената от ЮНЕСКО Пирин планина. В Добринище пък хората поискаха да се даде зелена улица на проекта за ски зона “Добринище”.

При всички срещи бе отправено искане държавата да се ангажира с изграждане на газопровод Симитли - Разлог - Банско, тъй като поради отоплението с дърва и въглища тежък смог покрива селищата в региона през зимата. Пускане на теснолинейката Добринище-Симитли също би подпомогнало развитието на района, смятат местните жители. Изграждане на многофункционална спортна зала и създаване на спортно училище или спортни паралелки и паралелки, изграждащи кадри за туризма, бяха някои от предложенията към държавната и местната власт, поставени на срещите с вицепремиера Бобева.

Един от най-острите проблеми, с които запознаха вицепремиера Бобева собствениците на къщи за гости в Разлог, бе невъзможността на туристите да се предлага т.нар. занаятчийска храна - местни специалитети, произведени от продукти от фермите на хората в района. “Навсякъде по света изнасяме специалитетите на Разлог само с касов апарат, тук ни е забранено да предлагаме на гостите си нашите местни деликатеси”, оплакаха се собственици на къщи. Те изразиха недоволството си и от сериозните суми за авторски права, които плащат за музиката в заведенията си. Предложението бе да се промени методиката, по която се изчисляват тези такси.

Забавянето на плащанията и тежката бюрокрация при кандидатстването за средства по европрограми, сериозната бюрокрация в администрацията, корупционни практики и неразбиране на проблемите, рекет от страна на проверяващите органи са нещата, които пречат на бизнеса в региона, стана ясно още на срещите с вицепремиера Бобева. Собственици на хотели в Банско се оплакаха, че в нароилите се напоследък апартаментни комплекси се предлага хотелско настаняване без собствениците им да са ги регистрирали като места за настаняване, без те да са категоризирани и лицензирани. “Това поставя нас, изрядните, в неизгодно положение в сравнение с онези, които предлагат незаконна услуга”, споделиха хотелиерите.

От Юлен възроптаха срещу решението за лифта в местността Платото

Въпреки че Върховният административен съд (ВАС) постанови, че лифтът в местността Платото в Национален парк "Пирин" е незаконен, концес...

Животновъди и земеделци от Добринище поискаха субсидиите да се раздават по-справедливо, според вида и начина на производство на селскостопанската продукция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика