Секторът за бързите кредити: Няма таван на лихвите, убиват ни с разходите по заемите

46572
Секторът за бързите кредити: Няма таван на лихвите, убиват ни с разходите по заемите
Снимка: БГНЕС

Законът не предвижда таван на лихвите. Законът предвижда, че ГПР (годишният процент на разходите) не може да надхвърля 50,5%, а не да се слага таван на лихвата по кредита, заяви Здравко Иванов, представител на бранша за бързите кредити. Годишният процент на разходите по кредита представлява разходите, които потребителят трябва да направи, за да върне кредита.

ГПР не е обективен измервател за бързите кредити. Защото 50% ГПР реално означва 15-20% годишна лихва, което означава 2 лева лихва за един кредит – как ще осъществяваме тогава дейност, подчерта Иванов. Промените в Закона за потребителския кредит не уреждат твърда граница на лихвите, добави той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Румен Гечев: БСП реши да не прегласува тавана на лихвите по кредитите

Това, което обсъждахме до онзи ден, касаеше само Закона за потребителския кредит. Поех ангажимент след приемането на закона той да влез...

Не на същото мнение обаче беше финансистът Кольо Парамов. Той даде следният пример – сега, след поправките, ако някоя фирма каже вземи 200 лева, след един месец ще връща 2008 лева. Защото делим процента спрямо годишния таван – 50%.

Този закон ще убие бързите кредити, а е нормално те да са с по-висока лихва, защото ние поемаме по-голям риск, каза Иванов. Той категорично отрече, че някой от сектора за бързи кредити е предлагал пари на депутати, за да не мине поправката в закона.

Поправка в Закона за потребителския кредит, предложена от независимия депутат и приближен до „България без цензура” Румен Йончев, може да накара банките да преразглеждат договори за заеми със задна дата. Според някои сметки става въпрос за 3 млн. договора.

Поправката „Йончев” предвижда клиентите да могат да изберат дали да договорът им да важи при старите условия или да има предоговаряне, с променена лихва съгласно новия закон. В него се предвижда плаващата част от лихвата да се определя на база на междубанкови средни лихвени проценти – EURIBOR, SOFIBOR.

Румен Гечев: Ще спрем тези, които ходят и тормозят хора, взели бързи кредити

Няма форма на давност по кредити и заеми. Това заяви червеният депутат и бивш заместник-икономически министър по времето на Жан Виденов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com