САС се произнася по делото за КТБ най-късно до месец

11241
САС се произнася по делото за КТБ най-късно до месец
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС), който днес заседава по делото КТБ ще се произнесе по него с решение след съвещание. Срокът е едномесечен, но той не е задължителен, предаде БГНЕС.

Законовият срок е инструктивен, така че предполагаме до седмици или месец ще се произнесе съда, може и по-рано – това зависи от заетостта на съдебния състав, обясниха юристите.

Пострадалите от КТБ скочиха срещу изказване на Менда Стоянова

От Асоциация на пострадалите от КТБ протестират срещу думите на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание (НС) Менда Стон...

Делото днес се гледа при открити врата в присъствието на медии. Искането за открито заседание направиха адвокатите на Цветан Василев, предаде БНР.

Апелативните магистрати трябва да се произнесат след протест и жалби срещу решението на Софийския градски съд (СГС) за обявяване на КТБ в несъстоятелност и неплатежоспособност с начална дата 6 ноември 2014 г. Очаква се Апелативният съд да потвърди решението на градския за обявяване на КТБ в несъстоятелност.

Същевременно Апелативният съд отхвърли всички искания на акционерите на КТБ по обжалването на несъстоятелността, наложена от СГС на 15 април, информира "24 часа".

Според адвокат Менко Менков, който представлява "Бромак", съдията от Софийски градски съд Иво Дачев е бил в болнични, когато е постановил акта. Апелативният съд обаче отхвърли исканията да се предостави справка за болничните на магистрата като неотносими по делото. Другият голям акционер в КТБ "Бългериън акуизишън къмпани" е поискал да се изпрати запитване до Европейския съд дали действието на Управителния съвет на БНБ подлежат на косвен съдебен контрол. Това искане също бе отхвърлено.

Акционерите в КТБ обжалват на втора инстанция обявяването на банката в несъстоятелност. Те оспорват и датата, от която е обявена в неплатежоспособност. Според адвоката на БНБ датата е правилно определена, защото тогава вече не е можела да се разплаща с кредиторите. Те посочиха, че от КТБ са заблуждавали БНБ и банковия надзор за капиталовата адекватност на банката.

Менда Стоянова: Пазарлъци за БНБ няма да има, дано Искров спази обещанието си

Надявам се Иван Искров да спази обещанието, което даде пред всички български граждани – когато има стартирана процедура и воля за...

Софийски градски съд - съдия Иво Дачев, вече обяви КТБ в несъстоятелност. В решението се определи началната дата на неплатежоспособността - 6 ноември 2014 г. и се прекрати дейността на КТБ. В края на април Софийска градска прокуратура подаде протест против решението на Софийски градски съд в частта, в която за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД е определена датата на отнемане на лиценза на банката – 06.11.2014 г. Мотивите на прокуратурата в протеста са, че действителното състояние на банката е било установено по-рано – към 30.09.2014 г. собственият капитал на банката е отрицателна величина.

БНБ също внесе жалба срещу решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността на КТБ беше определена датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката - 6 ноември 2014 г. Позицията на централната банка е също, че за начална дата на неплатежоспособност следва да бъда определена 30 септември 2014 г., когато Корпоративна търговска банка е отчела отрицателен собствен капитал във финансовите си и надзорни отчети, внесени в БНБ и послужили като основание за отнемане на лиценза й.

По делото има и други жалби. "КТБ" АД, представлявана от изпълнителните й директори, подкрепена от мажоритарния й акционер "Бромак" ЕООД, обжалва с въззивна жалба пред Софийския апелативен съд изцяло решението на СГС от 22 април 2015 г. за откриване производство по несъстоятелност на "КТБ" АД, а не само началната дата на неплатежоспособност на Банката. Очаквайте подробности.

Нина Стоянова, юрист на КТБ, цитирана от БНР, обясни, че  Законът за банковата несъстоятелност, в неговата редакция, която действаше през миналата година, е постановявал, че са недействителни спрямо масата на несъстоятелността прихващания, извършени след началната дата на несъстоятелност.

Организират протест за годишнината от затварянето на КТБ

Нов протест се подготвя днес пред сградата на КТБ в София, в навечерието на годишнината от затварянето на банката. Четвъртата по голем...

"По-късно, знаете, през ноември месец законът беше изменен, беше добавено още едно основание, че са недействителни такива прихващания, които са извършени след началната дата на Специалния надзор. Независимо от това, че законодателят е обезпечил и втората възможност и след началната дата на Специалния надзор да се атакуват тези прихващания, законът, който е действал по време на извършване на прихващанията, е бил законът в предходната му редакция и затова би било положително за оспорването на прихващанията, което да протече по-гладко и лесно, датата да бъде по-ранна", каза Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика