S&P понижи кредитния рейтинг на България

29031
S&P понижи кредитния рейтинг на България
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's (S&P) понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от „BBB-/A-3’ на „BB+/B” със стабилна перспектива.

Като основни причини за промяната се посочва ситуацията с КТБ и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината.

Standard&Poor`s понижи рейтинга на 15 европейски банки

Международната агенция Standard&Poor`s понижи от "стабилна" на "негативна" перспектива рейтинга на 15 европейски банки, включит...

Последното S&P свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната. Стабилната перспектива отразява ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според рейтинговата агенция балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

"В документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт. Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение", обясни министърът на финансите. 

Standard&Poor’s предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно адресирани набелязаните от тях слабости на надзорната дейност в банковия сектор, също така се повиши потенциала за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търгуемия сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от техните очаквания, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо. Това става ясно от информацията на Министерството на финансите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com